Orbán Róbert helytörténésszel

2020.10.31. 07:00

Kegyeleti séta a Szent Márton temetőben

Mindenszenteki kegyeleti sétát szervezett a Szombathelyi Szépítő Egyesület a Szent Márton temetői séták sorozatban pénteken Orbán Róbert helytörténész vezetésével.

Merklin Tímea

Orbán Róbert mécsest gyújt egy sírszobornál

Fotó: Unger Tamás

A város legrégibb temetője is őszi díszbe öltözött, a korai sötét gyorsan szállt le rá délután. A programra szép számmal összejöttek, bár nem olyan sokan, mint szoktak. Ez azt mutatja, hogy vannak, akiket semmi nem tántorít el egy helytörténeti alkalomtól, másokat pedig távol tart a vírusveszély. A tapasztalatok szerint az eső nem szokta zavarni a régmúlt iránt érdeklődőket, az ernyőket készenlétben tartva és ezúttal maszkban indultak útnak, úgy látszik, hogy az idei októbernek ez az állandó fegyvertára.

A sírkertben több szobor Bozzay Ödön munkája, aki maga is itt nyugszik az első parcellában, az édesanyja mellett, számára készítette a Krisztus a jó pásztor témájú domborművet, majd maga is e kő alá került. A temetői séták során kihagyhatatlan Újvári Ede polgármester nyughelye, de a meglátogatott sírok között volt Varasdy Károly egykori polgármesteré, a Szépítő Egyesület alapítójáé is, továbbá Farkas Istváné, aki a 48-as Honvéd Egyesület elnöke volt. Knebel Jenő fotográfus sírköve olyan kicsi, hogy vezetés nélkül elmennénk mellette, szemben az édesapja, a Fényirda-alapító Knebel Ferenc emlékművével, amely egy másik parcellában található, ahol a műszaki mérnök Kálmán fiával együtt nyugszik. Az egyórás sétába belefért Boldogházi Kiss Zoltán fotográfus és Lewisch Róbert oltárépítő, szobrász, festő nyughelye, Hidassy Krisztina (Hidassy Kornél püspök nővére) gyönyörű sírszobra, amely Szent Erzsébetet formázza, és Orbán Róbert nem feledkezett meg az 56-os nemzetőrökről sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában