A Föld üzen nekünk

2020.10.07. 07:00

Megkezdődött a fenntarthatósági témahét – Vas megyéből is mintegy harminc iskola nevezett be

A fővédnök, Áder János köztársasági elnök klímaváltozásról szóló nyitóelőadásával hétfőn hivatalosan is megkezdődött a 2020. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét.

Gyöngyössy Péter

A Bolyai diákjai a parkerdőben szedtek szemetet. Jobbra Varga László

Fotó: Unger Tamás

Az áprilisra tervezett programot a járvány miatt halasztották őszre. Idén először az egész Kárpát-medencéből fogadták a jelentkezéseket. A programra Vas megyéből is mintegy harminc iskola nevezett be.

Tegnap reggel a Szombathelyi Parkerdőben kezdődött a tanítási nap az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. a osztályos tanulói számára. A 30 diák a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kínált programra érkezett. Varga László, az erdőgazdaság munkatársa előadást tartott az erdők jelentőségéről, az erdőgazdálkodás sajátosságairól, majd a diákok kesztyűt húztak, zsákot ragadtak és mintegy két óra alatt 15 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

A Bolyai diákjai a parkerdőben szedtek szemetet. Jobbra Varga László
Fotó: Unger Tamás

Mint Földesné Bolfert Erika társosztályfőnők elmondta, a gyerekek kötődnek a Parkerdőhöz, más iskolai programok alkalmából is előfordulnak itt, ezért nem esett nehezükre a takarítási akció. A Bolyai Gimnázium számos programmal nevezett be az idei jubileumi témahétre. Dr. Horváth Katalintól, a bolyais témahét felelősétől megtudtuk, hogy idén az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés a hét kiemelt témakörei.

Megszervezték, hogy a témahét során minden tantárgy keretében foglalkozzanak a fenntarthatósággal. Osztályonként ez napi 2-3 órát érint. Faültetésre is sor kerül. Egy almafát, mégpedig a Bolyai Farkas által nemesített pónyik almát fognak ültetni. Megnyerték a Zöld okos kupa elnevezésű környezet- és természetvédelmi verseny megyei fordulóját, és készülnek a Kárpát-medencei döntőre.

Az egészségnevelés jegyében a nagyszünetekben zenés torna zajlik az udvaron a testnevelők vezetésével. Részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos versenyben, és több bolyais alkotás is érkezik a Mesélnek a fák elnevezésű országos irodalmi pályázatra. Osztályok nevezhettek a Zöld osztály című filmes versenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában