támogatás

2020.10.03. 11:30

Agydaganatban szenvedő férje, ikerfiai édesapja számára kért támogatást a szombathelyi Meizner Vera

Agydaganatban szenvedő férje, négyéves ikerfiai édesapja számára kért támogatást a közösségi oldalon a szombathelyi származású Meizner Vera.

Tóth Kata

Sulák Tamás és Meizner Vera az ikrekkel, Leventével és Domonkossal Fotó: VN/Meizner Vera

„Arra kérünk, segíts!” – kezdte az ismerősöknek küldött felhívást a feleség, majd beszámolt történetükről: „2019. április 30-án egy sürgősségi MRI-vizsgálat során kiderült: baj van. Két nap múlva Tamás, a férjem már a műtőasztalon volt. Az operáció során eltávolított daganat szövettani eredménye padlóra küldött minket: glioblastoma multiforme, a legagresszívabb agydaganat.

A daganatot sikerült teljesen eltávolítani, a műtétet végző orvos azonban felvázolta: ennek a típusú agydaganatnak az esetében a kiújulás veszélye rendkívül nagy. Sugárterápia, majd rendszeres kemoterápiás időszak következett, de Tamás vissza tudott menni dolgozni. Július közepén egy nap úgy láttam, furcsán féloldalas, kifejezetten félmosolya van, a bal kezén nehezebben mozogtak az ujjai. Néhány napon belül ismét sürgősségi MRI-vizsgálat következett, majd a sokk: a daganat újra megjelent, más helyen.

Sajnos olyan helyen, ami nem műthető. Szeptember végén már 5 centiméternél nagyobb volt, agresszív természetű. Tamás bal karja azóta lebénult, és már a lába sem működik százszázalékosan. Újabb sugárterápia kezdődött, számára azonban ezzel a hazai gyógy­mód forrásai elapadnak.” Létezik egy Magyarországon még nem, de az USA-ban és számos európai országban már bevezetett és támogatott, Optune nevű, fejre szerelhető orvostechnikai eszköz, amelynek használata jelentősen képes meghosszabbítani a glioblastomás betegek túlélését.

A kezelés havi költsége 21 ezer euró. Bécsben megszerezték egy ideggyógyász szakmai ajánlását a szerkezetre. Itthon kérdéses, hogy a sugárterápia után az OEP-nél sikerül-e, és ha igen, mikorra elérni, hogy támogassa a férfi kezelését. Az eszköz nekik remény, kapaszkodó – mondja Vera. Azt sem titkolja, sürgeti őket az idő, hogy összegyűjtsenek legalább annyi pénzt, amennyivel 2-3 hónapnyi kezelés költségét fedezni tudják, ez nem kevesebb, mint 23 millió forint.

Sulák Tamás és Meizner Vera az ikrekkel, Leventével és Domonkossal Fotó: VN/Meizner Vera

Vera támogatói oldalt hozott létre a Facebookon férje részére. Három nappal az oldal megjelenése után nem győz hálás lenni a rengeteg biztató szóért, támogatásért, amit a felhívást követően kaptak. – Azt érezzük, hogy egy szívként dobban az ország. Barátok, ismerősök és ismeretlenek osztották meg a felhívást, ajánlottak fel kisebb-nagyobb összeget, tanfolyami díjat vagy szerveznek alapítványi gyűjtést, hogy a férjemnek segítsenek.

Az első 24 óra alatt 2,5 millió forint gyűlt össze, azóta újabb 7,5 millió: van, aki 500-1000 forintot utal, tudják, hogy a sok kicsi sokra megy. Mások alternatív gyógymódot, egészségjavító szereket ajánlanak, ez is az emberek jólelkűségéről, együttérzéséről árulkodik. Azt ígéri, folyamatosan hírt adnak az adományozásról és a kezelésről, és szívesen segítenek információkkal minden GBM-daganatban szenvedő sorstársnak.

(Számlaszám: Sulák Tamás K&H Bank: 10403064-86755548-55901004).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában