esőzés

2020.10.06. 11:04

Szerdáig mindenütt apadásra számítanak – Kőszegen sokan megijedtek a Gyöngyös emelkedésétől

A szombati nagy esőzés árhullámot indított el a Rábán: Szentgotthárdnál már leapadt, Körmendnél hétfőn volt tetőzés közeli állapotban a folyó, Sárvárnál körülbelül ma este lesz.

Merklin Tímea

Csiszár István, Pinkamindszent polgármestere: nem szokatlan errefelé a nagy eső Fotó: HB

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 11.15 órakor tetőzött 169 centiméterrel, azóta folyamatosan apad. Huszár Gábor polgármester elmondta, hogy a folyó nem okozott gondot, de mivel 32 miliméter csapadék esett le fél óra alatt szombaton, belvízkár van: a lejtős, nem szilárd burkolatú önkormányzati utakat megrongálta, elmosta a víz. Körmendnél a Rába vasárnap reggel még intenzíven áradt, majd a déli óráktól ez mérséklődött, éjféltől már csak két centimétereket áradt óránként. A folyó itt hétfőn volt tetőzés közeli állapotban. Bebes István polgármester úgy tájékoztatott, az önkormányzat megkapta az értesítést, hogy első fokot meghaladó árvízvédelmi készültség lesz, vasárnap még voltak veszélyesnek látszó pillanatok, de szerencsére nem következett be árvíz. A vízügyi hatóságokkal folyamatosan kapcsolatban van, károkról nem tud, bejelentés az önkormányzathoz nem érkezett.

Az Arany-patak Dozmatnál vasárnap reggel 9 órakor tetőzött 95 centiméterrel, hétfő reggelre 70 centimétert apadt. Gombor György polgármester elmondta: a patak által nem adódott vízkár, de a faluban volt elöntés a szombati nagy eső után, az árokrendszer – annak rossz kivitelezése miatt – nem vezette el a vizet, hanem feltelt, aztán hétfőre rendeződött a helyzet.

Csiszár István, Pinkamindszent polgármestere: nem szokatlan errefelé a nagy eső Fotó: HB

A Gyöngyös-patak Kőszegnél vasárnap reggel 8 és 8.30 között tetőzött 434 centiméterrel, de hétfő reggelre majdnem másfél métert apadt. Básthy Béla polgármester elmondta, sokan megijedtek a Gyöngyös-patak szokatlan magasságától, de a vízügyi igazgatóság végig mindent kontrollált. A Lékai út mentén néhány ház kertjét elérte a patak; a Vasivíz Rőtivölgyi kútjainak védterületét részben öntötte el a víz, itt leállították a vízkivételt, fertőtlenítés után indítják újra.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a helyi vízkárral érintett helyeken újabb vízszintemelkedések nem várhatóak, szerdáig folytatódik az apadás.

MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK VÍZ ALATT

Pinkamindszent környékén 60 mm csapadék esett le a hétvégén 24 óra alatt, ami sok, de Csiszár István polgármester szerint nem annyira szokatlan errefelé. A víz elöntötte az utat, így tegnap a Pinkamindszent és Heiligenbrunn közötti határátkelő sem működött. Az esőből a mezőgazdasági területekre is jutott, így a betakarítási és a művelési munkálatok is csúsznak. A közelben folyik a Strém-patak, amely vasárnap délelőtt, a Pinka vasárnap délután tetőzött. Azóta itt is folyamatos, fokozatos apadás tapasztalható. Szerdán érkezhet eső az előrejelzés szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában