A textilmozaikok bűvöletében 20 éve

2020.10.15. 07:00

A Szépműves Egylet kiállítása Herényben

Szerdán tartották a Herényiek Házában a Szépműves Egylet 20 éves jubileumi kiállításának záró eseményét. A szeptember 11-én megnyitott kiállítás a foltvarró kör legszebb díjazott alkotásait tartalmazza.

Gyöngyössy Péter

20201014 Patchwork kiállítás, Pintér Zsuzsanna Szépműves Egylet vezetője, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A közös hobbi, a foltvarrás hozta össze a ma már nagymamakorú hölgyeket 1996-ban. Akkor az Oladi Művelődési Központ tanfolyamaiból fejlődött ki a mostani művészi tevékenység. Jelenleg nyolcan dolgoznak az egyletben. A legidősebb tagjuk már a nyolcvanas éveit tapossa. Pintér Zsuzsa, a Szépműves Egylet vezetője elmondta, hogy havonta egyszer szoktak összegyűlni Sében. A nagyobb közös munkákat ott beszélik meg. A mostani kiállítás ilyen közös díjazott képeket tartalmaz. A textilmozaik alapanyagához maguk festik az anyagot, de például a Perzsa lehelet című alkotáshoz ők készítették a nyomódúcokat is. Ez a kép egy perzsa szőnyeg motívumaiból állt össze.

Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A Tisztelet Zsolnainak című kép úgy készült, hogy az egylet tagjai elutaztak Pécsre, megnézték a Zsolnay Múzeumot. Onnan merítették az ihletet. Aztán közösen kitalálták a színeket, a motívumokat, aztán otthon mindenki maga megvarrta a saját részét, majd összeállították a közös képet. De megihlette őket a szennai református templom kazettás mennyezete is. Az egyes kazetta motívumokat más-más foltvarró készítette. Különleges, a többitől merőben eltérő alkotás a Kastélykert című, melyet a tömördi kastély parkja ihletett. Ez a kép Balogh Zsuzsa keramikusművész tiszteletbeli tag rajzai alapján készült. Ismerős motívumokat fedezhetünk fel az Antik című monumentális faliképen. Az Angliában talált római kori leletanyag inspirálta a faliképet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában