fontos üzenet

2020.10.02. 11:30

Témanap Kőszegen: fenntarthatóság és teremtésvédelem

Szeptember utolsó hétvégéjétől október első hétvégéjéig tart a teremtés hete, amelynek fontos üzenete: felelősséggel tartozunk mindenért, amit a Teremtő alkotott. A Tekiben tegnap rekollekciót tartottak.

Tóth Kata

Kisebb-nagyobb, hasznos és haszontalan, napelemmel működő kütyüket mutatott be Illés Péter

Fotó: © Unger Tamás

Az idén is kora ősszel ünneplik a magyar keresztény egyházak a teremtés hetét. Közösségeik ilyenkor a teremtett világ értékeire koncentrálnak, felhívva a figyelmet, hogy aktívan ki kell vennünk részünket a fenntartható fejlődés elősegítésében. Az alkalomból tegnap rekollekciót (ráhangolódás, visszavonulás) szervezett a kőszegi evangélikus középiskola, összekapcsolva a programot a fenntarthatóság hetével.

Zsóri-Ments Orsolya játékra hívta Halász Imrét és társait Fotók: Unger Tamás

Az első tanórán a templomban Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész a teremtésvédelemről beszélt. – A földet ajándékba kaptuk. A teremtésvédelem pedig felszólító mondat: az a feladatunk, hogy vigyázzunk a Teremtő ajándékára – mondta. Illés Péter igazgatóhelyettes az ökotudatosság, fenntartható fejlődés, környezetvédelem, környezettudatosság fogalmait tisztázta előadásában. Mesterházy Balázs igazgató a koronavírus-világjárvány globális ökológiai összefüggéseire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a járvány csak egyike a túlfogyasztásból eredő komplex környezeti, gazdasági, társadalmi válság tüneteinek. Személyes és kollektív felelősségünket hangsúlyozta, amely messze túlmutat a bevezetett higiéniai intézkedéseken.

Kisebb-nagyobb, hasznos és haszontalan, napelemmel működő kütyüket mutatott be Illés Péter

Körültekintő magatartásra, tájékozódásra és beszélgetésre van szükség – erről tettek tanúbizonyságot a második tanórán a Lehetőségek piaca blokk foglalkozásai. Az egyik állomáshelyen napelemes eszközök működését és azt mutatta be Illés Péter, mennyit fogyaszt egy monitor, egy hagyományos izzó szemben a led-izzóval, és mennyit egy hajszárító. Egy másik teremben a diákok kiszámíthatták, mekkora az ökológiai lábnyomuk, Zsóri-Ments Orsolya pedig a tudatos vásárlás fontosságára mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában