Szellemi megmérettetést is szerveztek

2020.10.31. 07:00

Tök jó program volt Herényben

Miközben az évszak jellemző ízeit és pompás színeit mutatta a tegnapi herényi szabadtéri piac, nem csak vásárlással tölthették az idejüket a látogatók. A Herényiek Háza a hónap végére tökös programokat időzített.

Tóth Kata

Fotó: Cseh Gábor

Hány hős katona neve szerepel a Béke téri hősi emlékmű oszlopán? Mi a Csók István utca végén található kőkereszt felirata? Mikor halt meg Gothard Jenő, Gothard Sándor, Mészáros József és Szarka Zoltán, Herény híres szülöttei? – ezekre a kérdésekre is választ vártak a Herényi Hetvenkedések program szervezői. Egy hétig tartott az online helytörténeti vetélkedő, amelyben csapatok, családok és egyéni nevezők fedezhették fel a városrész kincseit.

Hét helyszínt felkeresve kellett megoldaniuk kvíz- és történelmi feladatokat: kérdésekre válaszoltak, de szelfikészítés is szerepelt a teljesítendő kihívások között a Kámoni Arborétumban Bánó István, a Szombathelyi Erdőgondnokság egykori vezetője szobránál. A megoldott feladatlapokat a pénteki piacra várták a szervezők – sokan vállalkoztak a kitöltésre. A Szibler család például tavaly és az idén is nevezett: helyben laknak, így egy jó órán belül sikerült eljutniuk mind a hét helyszínre.

Ha valaki eddig csak a teraszáig merészkedett a halloweenre faragott dísztökkel, az most a nagyközönségnek is megmutathatta kreativitását. Tökszépségversenyt is rendezett a Herényiek Háza. Láttunk szivaccsal bélelt kötött tököt, Karvalics Lászlóné Rózsika Tök Juliskát formázta meg. Nem kezdett faragásba, csak kimaszkírozta a sütőtökfejet, azután sásból szalmahajfonatot és fejfedőnek szalmakalapot kapott Juliska. Rózsika a hetvenkedésből is kivette a részét: kitöltötte a feladatlapot is. Egymást segítették a barátnőjével, Lombosné Lujzával, aki az unokáit és a lányát is bevonta a tökfaragásba. A dizájnt a netről nézték, a tök belezését és az orrlyukak kialakítását a gyerekekre bízták, a faragást a felnőttek intézték. Azt is elárulta a nagymama, hogy az ablakba kerül majd a jókora tök: fény lesz az éjszakában.

Simon Ádám programszervezőtől megtudtuk, online közönségszavazás dönt majd, melyik a három legtökéletesebbre sikerült és kellően ijesztő faragott töklámpás. Az udvari pavilonba az illatok és a látvány csalogatta a látogatókat. Magyar Árpád gasztronómiai szaktanácsadó és munkatársa, Spiegler Mihály kóstolókkal készült a főzőbemutatóra: az olivás Paillasse szendvicsre füstölt libamell, mézes tökpüré és rukkola is jutott. Az isteni gyömbéres sütőtökkrémlevest kecskesajtbetéttel és pirított, darált tökmaggal és tökmagolajjal szervírozták. Később konfitált kacsacomb készült demi glace-szal (gazdag barna szósz), zellerkrémmel, baconos sült répával és sütőtökös dödöllével. Ha valaki sajtkülönlegességért, füstölt húsáruért, lekvárért érkezett, hogy a hűtőjét megpakolja, az sem távozott üres kézzel. Még rém részeg csokit is találtunk – belga csokiba mártott aszalt gyümölcsöt, csupa egészséges édességet halloweeni különkiadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában