2020.10.18. 07:00
Újítsunk: pontyhalászlé pontygombóccal
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/becsben-megtartjak-a-karacsonyi-vasarokat-4347361/Májky Szaki különleges halászléreceptjében haldarabok helyett halas gombócok úszkálnak a halászlében.
Tálaláskor vágott színes paprikával és újhagymával díszíthetjük
Forrás: VN
Fotó: Bősz Miklós
A hazai horgászvizekben megtalálható halfajok közül a leggyakoribb és legkedveltebb faj a ponty, melyből számos finom halétel készíthető. Bősz Miklós, a vaskeresztesi Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központ séfje, valamint a Facebookon ingyenesen elérhető Májky Szaki Konyhája elnevezésű blog szerkesztője kipróbálásra ajánlja egyik kiváló receptjét, amelyet némi odafigyeléssel bárki könnyen elkészíthet.
Egy fazékban olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a feldarabolt paradicsomot, majd együtt pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a felaprított fokhagymát, felöntjük vízzel, majd hozzákeverjük a halászléalapot.
Ha felforrt, kb. két óra alatt megfőzzük, ezután egy levesszűrőn kanállal átpasszírozzuk az egészet. Amíg fő a leves, a pontyfilét ledaráljuk, ízesítjük a fűszerekkel, a lime lereszelt héjával és kicsavart levével, a felaprított snidlinggel, összedolgozzuk a tojásokkal, majd a rizslisztet is hozzáadva formázható masszát készítünk.
A masszából aztán kis gombócokat formálunk és azokat kifőzzük a levesben, tálaláskor csíkokra vágott színes paprikával és újhagymával díszítjük. Elkészítési idő: kb. 3–3,5 óra, és most lássuk a hozzávalókat négy személyre.
Hozzávalók: 1 kg pontyhalászléalap, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 1 db paradicsom, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 3 l víz, 2 evőkanál olaj.
Gombóchoz: 35 dkg pontyfilé, 3 db tojás, 3 púpozott evőkanál rizsliszt, só, bors, szujok fűszerkeverék, 1 db lime, snidling. Díszítés: csíkokra vágott paprika (piros, sárga), újhagyma.