Illés szerint a városvezetés két kézzel szórta a közpénzt

2020.11.18. 20:15

Az adóemelés kihat a szombathelyiekre

Népnyúzó Nemény-adónak minősítette mai sajtótájékoztatóján Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz–KDNP frakciójának vezetője a baloldali városvezetés keddi bejelentését.

Tömböly Ágnes

A frakcióvezető emlékeztetett, sokkal nehezebb helyzetben működtette a várost a Fidesz–KDNP

Fotó: Cseh Gábor

Margaret Thatcher miniszterelnök mondatát idézte Illés Károly: „A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből.” Majd így folytatta: 2010-ben a teljesen üres kassza mellett 18 milliárd forint adóssággal vettük át a várost. Akkor az iparűzésiadó-bevétel 4 milliárd forint körül volt egy évben. Ha nagy nehézségekkel is, de ilyen feltételek mellett is képes volt a Fidesz–KDNP-koalíció Szombathely vezetésére, működtetésére, menedzselésére.

A frakcióvezető emlékeztetett azokra a beruházásokra, amelyeket ebben az időszakban indított el a polgári városvezetés, így a Szent Márton tér, a Csónakázótó környéke, számos óvoda, bölcsőde, a Sportliget, a Vásárcsarnok fejlesztésének és az Egészségügyi Alapellátó építésének előkészítése is erre az időszakra tehető. A várost 13 milliárd forint lekötött és mintegy 3 milliárd forint szabad pénzeszközzel adták át Nemény Andrásnak.

A frakcióvezető emlékeztetett, sokkal nehezebb helyzetben működtette a várost a Fidesz–KDNP
Fotó: Cseh Gábor

– Alig egy év elteltével beérett pazarló, esztelen ámokfutásuk gyümölcse. Rokonaik, haverjaik, politikai csatlósaik számára zsíros, ám teljesen felesleges állásokat hoztak létre. A városházát és a városi cégeket soha nem látott létszámúra duzzasztották. Két kézzel szórták a közpénzt – fogalmazott Illés. A frakcióvezető kitért arra is, miután mára elfogyott a pénz, Nemény András most meg akarja sarcolni a szombathelyieket. A tervezett építményadó-emelést népnyúzó Nemény-adónak minősítette, miután az véleménye szerint kihat majd mindazokra, akik az érintett cégeknél dolgoznak. A politikus szerint az adóemelés miatt emberek elveszíthetik munkahelyüket, pluszjuttatásaikat, vagy akár fizetésük egy részét.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy a polgármester terve szerint az önkormányzati rendeleteket úgy fogadnák el, hogy azok véleményezésére sürgős esetben mindössze 24 órát kapnának. Erre a rövid határidőre a politikus semmi okot nem lát. – Ragaszkodunk ahhoz, hogy ugyanúgy, mint eddig, legalább öt nappal korábban megkapjuk az előterjesztéseket még akkor is, ha veszélyhelyzetben a közgyűlés és a bizottságok hatásköreit a települések polgármesterei gyakorolják – hangsúlyozta Illés Károly, aki szerint Nemény András nem szeretné, hogy demokratikus vita folyjon „népnyúzó szándékairól”, szeretne gyorsan, csendben fátylat borítani a városvezetés alkalmatlanságára.

Kétmilliárd forintos megszorítás

Mint arról tegnap írtunk, Horváth Attila, Szombathely költségvetésért felelős alpolgármestere (ÉSZ) kedden bejelentette, az önkormányzat nehéz helyzetbe került. A baloldali politikus szerint ez a Covid–19-járvány, valamint a kormányzati intézkedések miatt történt. Úgy számolnak, 1,8 milliárd forinttal kevesebb iparűzésiadó-bevétel várható az önkormányzatnál. Ezért kétmilliárd forintos megszorító csomag bevezetését és adóemelést terveznek. Utóbbi az 1000 négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi és nem kereskedelmi célú ingatlanokra fog vonatkozni. Értesüléseink szerint az érintett cégeknek 2021. január 1-jétől kellene a magasabb építményadót fizetniük.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-ev-utan-adot-emel-es-megszorit-a-baloldali-varosvezetes-szombathelyen-4431712/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában