együttműködés

2020.11.03. 07:00

Együtt vigyázunk a Pinkára

Jó ütemben halad az az osztrák–magyar együttműködésben zajló uniós támogatású program, amely a Pinka-patak jó ökológiai állapotának elérését és fenntartását célozza.

Tersztyánszky Krisztina

Juhász István radaros vízhozammérőket mutat

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Az AquaPinka – A Pinka fenntartható vízgazdálkodása című projektben magyar részről a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vesz részt. A két ország együttműködését az indokolja, hogy a Pinka a közös határszakaszon a határt többszörösen metszi, vízkészletét Ausztria és Magyarország is használja. A projekt újdonsága a határ mentén haladó vízfolyás vízkészletének és vízminőségének országonként, egymástól független vizsgálata helyett egyidejű, kétoldalú közös monitoring végzése és kiértékelése, valamint közösen egyeztetett vízkészlet-gazdálkodási terv kidolgozása.

Az összehangolt munka ez év januárjában kezdődött és 2022. szeptember 30-áig tart, a projekt összköltsége 638 ezer 650 euró.

Elkészült a projekt monitoringterve, a megvalósítás októberben elkezdődött. Az új felszíni és felszín alatti vízrajzi mérőhelyek létesítése megtörtént, Vaskeresztesen és Szentpéterfán hidakra szerelt radaros vízszintmérőket telepítettek, Horvátlövőn, Pornóapátiban és Szentpéterfán talajvizes kutakat létesítettek. Készül a Pinka közös vízgazdálkodási koncepciója.

A projekt elsősorban a két ország közötti vízügyi egyezmény szerint működő szervek, valamint a vízvédelemért felelős hatóságok munkavégzését támogatja, valamint értékes információval szolgál a Pinka mentén élő lakosság és a szakmailag érintettek (vízgazdálkodás, természetvédelem, felsőoktatás, erőművek, mezőgazdaság, önkormányzatok, civil szervezetek stb.) számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában