Agresszív viselkedés

2020.11.09. 07:00

Kutya a szomszédból – Hét év, négy támadás, egy rottweiler és egy peres eljárás Kőszegen

A Rőti Völgy utca a város határában, a csónakázótótól néhány száz méterre található. Az idilli képet csupán egy, a szomszéd Borostyánkő utcából odatévedt kutya zavarja meg olykor agresszív viselkedésével – hol kisebb, hol nagyobb sérüléseket okozva az ott lakóknak.

Budai Dávid

A Rőti Völgy utca idilljét váratlanul zavarta meg az eb: kutyasétáltatók itták meg az agresszió levét

Fotó: Unger Tamás

Hét év, négy támadás, egy kutya és a gazdája, aki – úgy látszik – mindezek ellen nem igazán akar tenni. Legutóbb múlt szombaton egy utcabeli hölgynek ugrott neki a rottweiler. A nő kölyökkutyáját védte a támadótól, amely előbb a hátát, aztán alkarját harapta meg.

Kísértetiesen hasonló események

A támadások kísértetiesen hasonlóak: a rőti völgyiek békésen sétáltatják kutyáikat, amikor megjelenik a póráz nélkül sétáló másik eb, mögötte gazdájával. A rottweiler vélhetően a másik négylábúra menne, aminek a levét a gazdi issza meg. Az egyik áldozattal jelenleg is perben áll a vétkes gazda – ezt több, az utcában élő, neve elhallgatását kérő személy is megerősítette.

– Az én esetem 2018. május 31-én szintén kutyasétáltatás közben történt. Két kutyánk közül akkor csak az egyik volt velem, a másik még aludt. Elindultunk sétálni, a kutya a lábam mellett jött. Egyszer csak nagy dobogást hallottam hátulról, pár másodpercem volt arra, hogy felkapjam Patrikot. A rottweiler ráugrott a hátamra, én próbáltam lelökni. Ahogy lecsúszott, kiszabta az egész tricepszemet. A gazdája biciklivel jött utána, nem látta a támadást. Mire odaért, már megtörtént a dolog. Ekkor ő nagy nehezen megfogta a kutyáját én pedig rohantam haza – emlékszik vissza egyikük.

A Rőti Völgy utca idilljét váratlanul zavarta meg az eb: kutyasétáltatók itták meg az agresszió levét
Fotó: Unger Tamás

– Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtem, a felkaromat plasztikázni kellett. Szerencsére maradandó károsodást nem okozott. Egy hónapig voltam itthon, majd saját felelősségemre visszamentem dolgozni, mert nem akartam, hogy kirúgjanak. Én akkor csupán annyit szerettem volna, hogy a lábadozásom ideje alatt kieső összeget térítse meg számomra. Anno ötvenezer forint kártérítést ajánlott; ha nem tetszik, jelentsem fel, mondta aznap, azóta még csak annyival sem keresett meg, hogy vagyok. Én pedig feljelentettem – meséli, hozzátéve: úgy tudja, a legutolsó áldozat is gondolkodik a feljelentésen, vagy a kutya elaltatását kéri. Az említett feljelentés nyomán zajló polgári peres eljárásban két hete a bíró szünetet rendelt el, hogy egyezzenek meg, ha tudnak, ezalatt történt az ismételt támadás.

Hasonló támadások

A férfi, aki perre ment, a sajátján kívül három hasonló támadásról tud. Az első egy szintén utcabéli lakó ellen történt. Azért volt szerencséje, mert kutyája ráfogott a támadó ebre, így nem történt baj. Aztán egy másik szomszédjuk fiát harapta meg, szintén a család kutyájával volt az utcán.

A következő ő maga volt, a múlt hét végén a hölgy. Értesüléseink szerint a kutya jelenleg megfigyelés alatt áll, ezután döntenek a sorsáról – vagy elaltatják, vagy veszélyessé nyilvánítják. Megkerestük a támadó kutya gazdáját is, aki nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában