Markusovszky Kórház

2020.11.17. 07:00

Lélegeztetést segítő gép a PIC-nek

Speciális lélegeztetőgép került a Zseboroszlán Alapítvány jóvoltából a Markusovszky Kórház Perinatális Intenzív Centrumába. Az ünnepélyes átadót a járványhelyzet miatt későbbre szervezik.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

SLE 6000 típusú, nagyfrekvenciás lélegeztetést is biztosító készülékhez jutott a Zseboroszlán Alapítvány által a PIC. Több mint két évtizede szolgálatban lévő műszert cserélnek le ezzel, tudtuk meg Szita Szilviától, az alapítvány képviselőjétől.

A 12 millió forint értékű berendezés néhány hete már a kórházban van. A terv szerint online konzultáción sajátítják el a kezelését a centrum dolgozói, és a képzés után tudják használatba venni. Az alapítvány hosszú évek óta támogatja a PIC-et, hozzájárul az osztályon dolgozók képzéséhez és az eszközpark fejlesztéséhez.

Jól jön minden segítség, hiszen mint azt dr. Grasselly Magdolna, a koraszülöttosztály részlegvezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, tavaly 58 gyermek született a 32. terhességi hét előtt és került a PIC-re, 46 esetben volt szükség non-invazív légzéstámogatásra, és 13 újszülöttnél hagyományos lélegeztetésre.

Az új gép kevésbé károsítja a tüdő szövetállományát, ha gépi lélegeztetésre van szüksége egy kisgyermeknek.BTK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában