horgász

2020.11.27. 07:00

Megújuló energiák Vaskeresztesen

A csaknem harmincmillió forintos energetikai beruházás felét pályázati forrásból fedezték.

Vas Népe

Puskás Norbert egy korszerű klímaberendezést mutat

Forrás: VN

Fotó: Tóth Milán

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének székháza a 2006-ban épült vaskeresztesi Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központban működik. Évek óta kiemelt cél volt a központ épület energetikai korszerűsítése.

A fejlesztések bemutatásához kapcsolódó projektzáró a járvány miatt nem valósulhatott meg, de az idén tavasszal elnyert pályázatban megálmodott beruházások november közepén célba értek – tudtuk meg Puskás Norberttől, a szövetség ügyvezető elnökétől. A 42,0 KWp teljesítményű, 124 (340 WP) napelemből álló okos rendszer kiépítése mellett nyolc nagy teljesítményű split klímát is beépítettek, amelyek működését szintén a napelemes rendszerből nyert energia biztosítja. A rendszer 44.023 kWh várható energiatermelés mellett 11,86 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg, ez 545 elültetett fával egyenértékű. A hűtésre és fűtésre is alkalmas klímák elhelyezésével a jelenleg rendkívül drága tartályos gázzal történő fűtés is részben kiválthatóvá vált, valamint a nyári nagy melegekben a teljes épület hűtése is megoldott lett. Mindezeken felül még egy energiatakarékos 300 literes hőszivattyús használati melegvíz-tartályt és 150 széket is beszereztek a központ rendezvényeihez.

A 29,7 millió forint költségvetésű Leader pályázati projekt – 50 százalékos támogatási intenzitás mellett – 14,8 millió forint pénzügyi forrást nyújtott a vállalt tevékenységek megvalósítására.

(Kiemelt képünkön: Puskás Norbert egy korszerű klímaberendezést mutat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában