Valójában vadászok vagyunk mindannyian

2020.11.28. 11:30

Savaria Múzeum: egyelőre online megnyitója volt a Vadászat – közel a természethez című tárlatnak

Az egész év a vadászati tematika jegyében telt volna a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum intézményeiben, de áthúzta a vírus. A Savaria Múzeumban megrendezett tárlatnak viszont pénteken online megnyitója volt.

Merklin Tímea

Savaria Múzeum vadászati kiállítás, Dankovics Róbert herpetológus muzeológus,20201127, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Több múzeumban nyílt volna vadászat témájú tárlat, remélhetőleg 2021 tavaszán meg is nyílhatnak élőben. Egyelőre a Savaria Múzeumból jelentkezett be a pénteki online megnyitón Csapláros Andrea igazgató. Köszöntőjében elmondta, hogy a Vadászat – közel a természethez című kiállítást online térben is megmutatják: kitették a kisfilmet a Savaria Múzeum Facebook-oldalára, és múzeumpedagógiai programok, kvízek is kötődnek hozzá, amikhez a gyerekek otthonról és a múzeumkertből is kapcsolódni tudnak.

 

Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete elnöke az online eseményen megköszönve a kiállítási lehetőséget elmondta: Magyarország büszke lehet arra, hogy ilyen természeti értékei vannak. Ezeket a jövő évi vadászati világkiállításhoz kapcsolódó helyi tárlatokon is látni fogjuk. Hangsúlyozta: nincs más választásunk, együtt kell élni a természettel és jóban kell vele lenni, a sokszínűség fenntartása fontos feladat, mert a természet nélkül nem tud élni az ember. Azért mutatják be az erdők értékeit, a vadon élő állatokat, hogy minél többen megismerjék, ezáltal jobban megbecsüljék azokat.

A Savaria Múzeum vadászati kiállításához online tárlatvezetés is tartozik. Az intézmény Facebook-oldalán egy másik, újonnan megjelenített kisfilmben Dankovics Róbert muzeológus kalauzolja a látogatókat. Ez az installáció megmarad még jövőre is, hogy a 2021-es Vadászati világkiállítással párhuzamosan Vas megyei ízelítőt nyújtson az itteni vadászok kultúrájáról, a vadfajokról, a fegyverekről, és egy kis kitekintést adjon a vasiak külföldi vadászataira is.

Trófeák sorakoznak egymás mellett
Fotó: Unger Tamás / VN

– A vadászat sokakban úgy él, mint egy fegyverrel elkövetett gyilkosság, holott valójában mindannyian vadászok vagyunk – halljuk a filmben Dankovics Róberttől. – Ősi ösztöntől hajtva rengeteg dologra vadászunk, például a közértben élelmiszerre, vagy ha a gyűjteményünkbe akarunk beszerezni valamit. Lényegében egy múzeumi gyűjtemény összeállítása is vadászat.

A tárlat több híres vadászt is bemutat: Almásy Györgyöt, aki a közép-ázsiai Tien-San hegységben gyűjtött anyagokat múzeumi célokra; Almásy Lászlót, aki Afrikában vadászott nagyvadra; Chernel Istvánt, aki a hazai természetvédelem egyik ikonikus alakja, és vadászember is volt. Mint a Savaria Múzeum természettárának és gyűjteményének megalapítója vadászati eszközökkel és módszerekkel gyűjtötte össze azokat a madarakat és emlősállatokat, amelyek a tárlaton megtekinthetők.

A Savaria Múzeum kiállítása arra invitál, hogy kerüljünk közelebb ehhez az érzésvilágához, és a vadászat ne legyen valami távoli misztikus, vagy sokak által kárhoztatott tevékenység.

(Kiemelt képünkön: Dankovics Róbert mutatja be a kiállítási anyagot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában