Segítségkérés

2020.12.29. 17:26

A halak rémei – Kormorán helyzet a vasi vizeken

A korábbi évekhez hasonlóan, – a téli időjárástól és az állóvizek befagyásától függően – a hazai fészkelő állomány mellett megjelentek hazánkban az Észak-Európából érkező, kóborló nagy kárókatona csapatok – írják a Vasi Vizeken Facebook-oldalán.

vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ondrej Prosicky

„A nagy kárókatona haltermelésben és a természetes vízi halállományban okozott kártételének formáit és jelentőségét nem is kívánjuk részletezni, erről „sajnos” elég részletes és kimerítő a szakirodalom, azonban az előző évek során előforduló, tavainkon, de főleg a Rába folyó megjelenő, alkalmanként 80-100 kormorán folyamatos jelenlétét nem hagyhatjuk tétlenül.

A természetvédelmi kezelővel történt korábbi egyeztetést követően, a jogszabályban foglalt egyéb előírások mellett megállapodás született arról, hogy védett, vagy Natura 2000 hatálya alá tartozó területen fegyveres gyérítésre a természetvédelmi kezelő értesítése mellett csak abban az esetben kerül sor, ha két, egymást követő napon a kormorán-létszám meghaladja a 30 db-t egy-egy állóvízen, illetve 1 km-es folyószakaszon.”

Ezért most a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászaik segítségét kéri a kormorán megfigyeléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában