Otthonról begyújthatók a rakéták

2020.12.21. 13:00

A lakosság számára elérhető tűzijátékoknak három fő csoportja van

Magánterületekre nem vonatkozik a tiltás, onnan indítható lesz a tűzijáték, így a kutyatulajdonosoknak résen kell lenniük most is. Konténerből azonban az idén ne akarjunk vásárolni.

Budai Dávid

Kiemelt képünkön: Csöngéné Nyaras Éva évek óta árul tűzijátékokat

Fotó: Unger Tamás

A december 10-ei kormányinfón jelentették be, hogy az idén nemcsak a hajnalig tartó nagy létszámú szilveszteri bulikról, de a tűzijátékokról is le kell mondanunk. A kutyatartók egyként lélegeztek fel, az idén legalább kedvenceik miatt nem kell aggódni – akárhány gazdit kérdeztünk, mindannyian üdvözölték a döntést – ám nagyon úgy tűnik, korán örültek.

Csöngéné Nyaras Éva évek óta árul tűzijátékokat Fotó: Unger Tamás

Alig telt el pár nap, és már szárnyra is kapott egy merőben eltérő értelmezési narratíva, miszerint a tiltás egyáltalán nem általános, ugyanis csak a konténeres árusítás tilos, ahogyan a pirotechnikai termékekre vonatkozó felhasználási tilalom is csak a közterületekre vonatkozik, magánterületen továbbra is lehet tűzijátékozni, vagyis erkélyről, kertből begyújthatók a rakéták.

– Egy átlagember számára nem könnyű értelmezni a jogszabályt, de magánterületen valóban engedélyezett az 1. és 2. pirotechnikai osztályba (alacsony kockázatú) tartozó tűzijátékok használata. A rendelet megjelenése óta sokan jönnek az üzletbe érdeklődni, hogy akkor most mit lehet és mit nem – tudtuk meg Csöngéné Nyaras Évától, akik celldömölki horgász- és vadászboltjukban évtizedek óta foglalkoznak pirotechnikai eszközök árusításával.

Puska András és fia, Dániel is benézett szombaton a boltba, ám ők egyelőre csak érdeklődtek, nem vásároltak. Mint megtudtuk, a lakosság számára elérhető tűzijátékoknak három fő csoportja van, a tűzijátéktelep, a római gyertya és a rakéta. Mindegyik egy­aránt népszerű, így várhatóan sok helyen lesz durrogtatás az idén is, legfeljebb kissé visszafogottabban, mint máskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában