Tél, hó, maszk

2020.12.16. 07:00

Ausztriában 24-én kezdődhet a síszezon

Sokan azt várták, hogy a járványhelyzetre való tekintettel az idén elmarad a síszezon, az osztrák kormány azonban másképp döntött. Októberben már leesett az első hó Ausztriában, ez is fokozta a helyiek síelési kedvét. Szenvedélyüknek karácsonykor akár már hódolhatnak is. Szabó Gergely síkölcsönzőben dolgozik: készülnek a nyitásra.

Polgár Patrícia

Síelés, illusztráció, 20201216, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN-Archív

Fotó: Unger Tamás

December 7-én már néhány enyhítés életbe lépett: a legújabb szabályozások értelmében újra lehet egyénileg szabadtéren sportolni, a síelést és a korcsolyázást pedig december 24-étől engedélyezik. A síelőknek maszkot kell viselniük a lifteknél, és a felvonókban is csak bizonyos szabályok betartása mellett utazhatnak – ezeket a korlátozásokat később ismerteti a kormány.

Január 6-áig biztosan zárva maradnak azonban a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Előbbiek csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt, alkoholt pedig még így sem.

A korlátozások nagyban érintik a téli sportok magyar művelőit is. Egy utazási portál szerint nagyjából 500 ezer magyar síelő utazik telente Ausztriába, ezzel tavaly a 9. helyen voltunk a küldő országok listáján, a vendégéjszakákat tekintve pedig meghaladtuk az egymilliót.

Nagy örömmel fogadták a bejelentést az alpesi tartományok, hiszen ezekben a bevételek jelentős része a síturizmussal hozható kapcsolatba. Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár elmondta: a nyolcmilliós országban 700 ezer munkahely függ közvetlenül a síturizmustól, csak a sífelvonóknál több mint hetvenezer ember dolgozik. Minden elmaradt hét több mint másfél milliárd eurónyi veszteséget jelent az osztrák sí­turizmusban.

Szabó Gergely az alsó-­ausztriai Mönichkirchen-Marienseeben egy síkölcsönzőben dolgozik. Munkahelyén már készülnek a december 24-én kezdődő szezonra, emiatt a napokban járt is kint Auszt­riában.

– A kirándulók már most is sokat járnak fent a hegyekben, ha annyian lesznek a sípályán is, akkor jó szezonnak nézünk elébe. Persze ez függ a szabályozásoktól is. Az is benne van a pakliban, hogy ki sem tudunk idén nyitni. Tavaly sok síelő lett volna, akkor hó nem volt. Idén bőven esett, most pedig lehet, hogy vendégeket nem fogadhatunk – mondta Gergő. Hozzátette, január 7-éig lehetnek majd nyitva, és kizárólag osztrákokat fogadhatnak. – Mindent megteszünk, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzés veszélyét.

Plexipaneleket szerelünk fel a kölcsönzőben, korlátoztuk az egyszerre bent tartózkodók számát, legfeljebb 14 embert engedünk be. A ki- és belépésre külön ajtót jelölünk ki – tette hozzá. Mint mondta, síszezonon kívül főleg iskoláscsoportok járnak hozzájuk, szezonban pedig normál esetben inkább a családos helyiekre és a magyar hobbisíelőkre építenek, de külföldi síelők is akadnak náluk szép számmal.

Nem Ausztria az egyetlen ország, ahol idén lehet síelni: míg szomszédunk karácsonyra megnyitott a síelők előtt, addig Svájc eleve be sem zárt. A német és olasz sípályák karácsonyig zárva lesznek, Franciaországban pedig az év végéig nem síelhetnek a téli sportok szerelmesei. Velük szemben az osztrák példát követve Szlovénia bejelentette: decembertől indulhat náluk a síszezon.

Kiemelt képünkön: Az osztrák kormány enyhít a szigoron, de korlátozások azért lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában