koronavírus

2020.12.22. 07:00

Az Egis gyártja, de nem Körmenden az új szert

A remdesivir után már a második magyar gyógyszer használatát engedélyezte a koronavírus kezelésére az országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Vas Népe

Fotó: Illusztráció: Elekes Gergő/feol.hu

Ezt a gyógyszert, a favipiravir hatóanyagot tartalmazó készítményt az Egis Gyógyszergyár állítja elő. Megkérdeztük a cég külső kommunikációs vezetőjét, hogy az új medicina vajon Körmenden készül-e.

Menthy Mariann elmondta, hogy nem, az Egis favipiravir-készítményét Budapesten állítják elő. Korábban az Egis nem gyártott Covid elleni készítményt, ebből az új termékből viszont már legyártották az első kiszállítandó adagot. Ez az egyetlen orálisan szedhető antivirális terápia a Covid-fertőzöttek kezelésében. Megtudtuk továbbá a gyár képviselőjétől, hogy Magyarországon csak az Egisnek van engedélye favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszer gyártására. A készítményt kizárólag hazai felhasználásra állítják elő, a magyar állam megrendelése alapján.

A favipiravir tartalmú gyógyszer legkorábban január második felétől kerül a kórházakba, a terjesztést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ intézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában