megemlékeztek

2020.12.14. 16:20

Boldog Brenner János emlékére – Szentmisén, gyalogos zarándoklaton emlékeztek a hívek

Boldog Brenner János vértanút és az életében felragyogó isteni szeretetet ünnepelte szombaton a szombathelyi egyházmegye. Szentmisén, gyalogos zarándoklaton emlékeztek a hívek.

Tóth Kata

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

1957. december 14-éről 15- ére virradó éjjel ölték meg és gyalázták meg Boldog Brenner János atyát. Vértanúhalálának 63. évfordulóján az egykori rábakethelyi káplánra emlékezett a szombathelyi egyházmegye. A szombat délelőtti ünnepi szentmisén a szombathelyi székesegyházban a vértanú paptestvére és édestestvére, Brenner József nagyprépost szentbeszédében utalt rá: évtizedekig tilos volt beszélni Boldog Brenner János meg gyilkolásának körülményeiről és arról, milyen pap volt ő.

 

– Egyszer kaptam engedélyt 1956-ban, hogy meglátogassam. Kismotorjával végigvitt az összes filiában. Az volt a legmegkapóbb, hogy minden emberrel közvetlenül tudott beszélni, mindenkit meg tudott szólítani. Tudta, hogy fenyegetik, ennek ellenére vállalta a vértanúságot – mutatott rá. Kijelentette: csakúgy, mint az ókori vértanúhalált halt keresztényeknek, testvérének is vannak vértanúaktái, de ezek nyomozati akták. Terv született, hogy megölik őt, és azok nyomoztak, akik gyilkoltak.

Hitéért, buzgó működéséért kellett meghalnia – mondta. Szenvedését Jézus Krisztuséhoz hasonlította. Halála előtt a máriaújfalui kápolnában mutatta be utolsó szentmiséjét Boldog Brenner János. Szombaton délután a máriaújfalui templomi litánia után gyalogos zarándokok indultak Rábakethelyre, majd a Vértanúság útján át a zsidai Jó Pásztor-kápolnáig a mécsesek szegélyezte úton. A kápolnában tartott szentmisén dr. Székely János megyéspüspök a vértanúsorsú pap boldogságának forrásait vette sorra. Az első a családja volt, amelyből származott.

Másik nagy erőforrása az imádság, amely az ember számára olyan, mint a lélegzetvétel. A harmadik a segítés, amit édesanyjától tanult, és megörökölt. A negyedik az áldozatkészség: nem félt az áldozatoktól, hűséges maradt a haláláig. Úgy fogalmazott: Brenner János a boldogság útjára tanít minket. Életpéldájának üzenete, hogy a családban legyen békés, egyszerű és jó a szívünk, nyissuk meg az életünket felfelé az imádságban, segítsünk, ne csak önmagunknak éljünk, és tudjunk áldozatot hozni. A szentmise záróáldása után a hívek körmenetben vonultak a vértanúság tetthelyére, ahol a Brenner János Emlékhely Alapítványnak köszönhetően szépen megújult az emlékmű, a kereszt környezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában