tűzeset

2020.12.14. 07:00

Életveszélyesen megégett egy asszony Szombathelyen

Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy idős nő, amikor kigyulladt szombat este a Károly Róbert utcában az egyik négyemeletes ház harmadik emeleti lakása. Vasárnap a lakókkal váltottunk szót a helyszínen.

Horváth Balázs, Tóth Kata

20201213 lakástűz a Károly Róbert utcában, Kelemen Árpád (szomszéd), Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Szombaton este a ház negyedik emeleti lakója érzett erős füstszagot, a házbelieket kezdte megkérdezni, honnét jöhet a füst. Egyikük, amikor kilépett az udvarra, észrevette, hogy egy harmadik emeleti lakás ablakából és az erkélyről lángok csapnak ki, azonnal tárcsázták a segélyhívót. A rendőrök értek először a helyszínre, betörték az ajtót, mivel valószínűsíthető volt, hogy a lakás idős tulajdonosa otthon tartózkodik. Időközben a tűzoltók is megérkeztek, kihozták az akkor már szinte teljes terjedelmében égő lakásból az idős nőt és átadták a mentőknek, akik annyira tudták stabilizálni az állapotát, hogy a győri kórház égési osztályára tudják szállítani. A szombathelyi hivatásos tűzoltók két víz sugárral fékezték meg a tüzet. Úgy tudjuk, hogy az idős nő súlyos égési sérüléseket szenvedett a fején és a testén, és a légcsöve is megégett. A házban a tűzoltók kikapcsolták az áramot, ezután az áramszolgáltató szakemberei kiszakaszolták a kigyulladt lakást, később újra lett áram, a lakók pedig még szombat éjjel viszszatérhettek otthonaikba.

Az álma azonban senkinek sem volt nyugodt. Vasárnap délelőtt a Károly Róbert utcai társasház környékén mindenki a tűzesetről beszél. A ház bejáratánál futunk össze azzal a földszinten lakó fiatalemberrel, akihez először bezörgetett a negyediken lakó férfi: nem nála füstöl-e a lakás. Úgy emlékszik, néhány perc telhetett el, amikor nyilvánvaló lett, hogy a harmadikról dől a füst, másokkal együtt ő is ott volt, amikor a rendőrök betörték az idős aszszony ajtaját. A földszinten, a lakása mellett van egy udvarra nyíló ajtó, oda vitték a nénit. Mindenkinek el kellett hagynia a házat, utána csak hozzá mehetett be a többi házbeli – volt alkalom kicsit megismerkedni, ők ugyanis éppen aznap költöztek.

A legfelső szinten lakó férfi macskájának is kormos a lába
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A második emeleten még töményebb a füstszag, kormos falak, megperzselődött bejárati ajtó, lógó, barna vezetékek jelzik, hogy még egy szintet kell mennünk, és helyben vagyunk. Kelemen Árpád nyit ajtót, a kormot takarítják a lakásukban. A idős nőt ismerik, a lánya gyakran látogatja. Ő is úgy hallotta, az adventi koszorú egyik gyertyája okozta a tüzet.

Egy emelettel feljebb a negyediken lakó férfi a fürdőszobai szellőzőt mutatja először, onnan kezdett dőlni a füst. Utána beljebb invitál a teraszához, ahová felcsaptak a lángok. Oda már nem merészkedünk ki. Az ablakok megrepedtek, alig lehet kilátni, a külső párkány hullámos, a teraszon megfeketedtek a fonott székek és a dísztuja. Azt meséli: amikor látta, érezte a füstöt, végigrohant a házon, hogy kiderítse, mi ég. Azonnal hívta a 112-t, állampolgári kötelességét teljesítette – mondja, azt már mi tesszük hozzá: szerencse és életet mentett, hogy otthon tartózkodott, és volt lélekjelenléte, gyorsan cselekedett a bajban.

(Kiemelt fotónkon: Kelemen Árpád a lépcsőház fekete falait mutatja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában