Görkorit is hozott a Jézuska

2020.12.28. 07:00

Elmaradt ugyan a nagycsaládi összejövetel, de teljes volt a karácsonyi menü Telekesen

Idén a járvány miatt elmaradt a szokásos 20-25 fős nagycsaládi ebéd, de a szentestén most is együtt ünnepelt a Léber család: István, Annamária és öt gyermekük. Megnéztük, hogyan örültek az ajándékoknak.

Gyöngyössy Péter

20201227 Telekes Nagycsaládosok karácsonya. A képen a Léber család látható Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Telekes, a kis hegyháti falu, maga a nyugalom szigete, így a Karácsonyt követő vasárnapi délutánban. Innen már Zalába nyújtóznak a dombok, szinte elfogy az út amikor megtaláljuk Léber Istvánék házát. A füves oldalban tyúkok kapirgálnak, az öt kutya kíváncsisággal vegyes bizalmatlansággal fogadja az idegent. A takaros ház alig észrevehető az erdővel határos, fákkal bokrokkal beültetett telken. A tágas tornácon István fogad. Nem látszik rajta, hogy éjszaka szolgálatban volt. A verandáról a meleg családi otthonba lépünk, Lili és Emma a hatéves ikrek rögtön bebújnak az asztal alá. A huszonéves nagylányok is végigmérik a belépő idegent. Először Emma bújik elő az abrosz rejtekéből. Durcás arcot vág, de olykor kíváncsian kisandít belőle, jelezve, hogy annyira nem komoly a dolog. Amikor megtudja, hogy felveheti a Jézuska által hozott görkorit, már fülig ér a szája. István rendőrként dolgozik, Annamária eredetileg egészségturizmus szervező, még GyES-en van, számos egyéb végzettségéhez most keres éppen munkahelyet.

Léber István és felesége, Annamária és öt gyermekük az idei szentestén is a családi hagyományoknak megfelelően közös énekszóval köszöntötték az ünnepet. Különleges család az övék. Van három huszonéves nagylányuk – Fanni, Dóra, Virág – és két hatéves ikerlánykájuk, Emma és Lili. A szobányi karácsonyfához a Nordmann-fenyőt ők maguk nevelték. Az esti teríték központi eleme az asztal közepére rakott adventi koszorú , de díszítésnek fenyő ágak, gyertyák is szolgálnak. Az ünnepi vacsorának hagyományos része a halászlé, a rántott hal, a mindenféle finomsággal, aszalt gyümölccsel, sonkával, sajttal töltött sült csirke és pulykahúsok. A karácsonyi menü fontos eleme a sváb krumplisaláta. Korábbi németországi szomszédaiktól származik a recept. A krumplin kívül sonka, lila hagyma, paradicsom, uborka, retek és kapribogyó alkotja, majonézes öntettel. Az élelmiszer- alapanyagok egy része nyáron megtermett a konyhakertben, a fóliaházban. De tartanak mintegy tucatnyi csirkét, öt disznót, a kislányok nagy örömére nyulakat is. Két kisebb karácsonyfatelepen néhány ezer fenyő növekszik, hogy némileg kiegészítse a karácsonyi költségvetést.

A karácsonyi asztal fontos részei a sütik, bár Annamária bevallása szerint ők nem annyira sütis család. Készül diós, mákos bejgli, de a lányok főleg a gesztenyéset szeretik. Most volt gesztenye püré, máskor somlói galuska. Szenteste csak a szűk család, ők heten vannak együtt, Karácsony napján viszont meg szoktak jönni a nagylányok párjai, a keresztszülők, rokonok barátok. Ilyenkor huszonöten is összegyűlnek a nagy családi ebédre. Ez most a járvány miatt elmaradt.

A kislányok a görkorin kívül Peppa malac házat kaptak. Bár az édesanya, Annamária szerint ez egy elég bugyuta mese, szívesebben meséli a Vukot, de a kislányok vágytak rá, így megkapták, végül is olyan, mint egy babaház.

Kiemelt képünkön: A bejgli sem hiányzott Léber István és családja ünnepi asztaláról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában