Újító szellemben tevékenykednek

2020.12.20. 07:00

Fiatal a peresznyei önkéntes csapat, rutinjuk alapján közülük tízen bármikor bevethetők

Tűzmegelőzésben, tűzoltásban és műszaki mentésben is közreműködnek – az idén 133 éves Peresznyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokával, Orbán Gyulával a múltidézés mellett a jelen aktuális feladatai is szóba kerültek.

Tóth Kata

Forrás: vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

Több mint 130 éve tesznek a falu biztonságáért Peresznye önkéntes tűzoltói, és negyven éve tűzoltó Orbán Gyula, aki a polgármesteri tisztet is betölti a településen. Amikor Csepregből Peresznyébe költözött, a ’80-as évek elején egy földpadlójú tűzoltószertárral, benne egy utánfutóval, sokat használt kismotorfecskendővel és tömlőkkel kellett beérniük, meséli. Míg korábban, jóval a rendszerváltás előtt Peresznye térségi központ volt, a központosítás révén az egyesület irányítása átkerült Horvátzsidányba, Peresznyén csupán egy kihelyezett tűzoltó raj működött.

– Az 1900-as években évtizedeken keresztül Unger József volt az elnök, Csenár János a parancsnok, őt Szinger István váltotta. Négy jó barát, elsősorban Pusker Ferenc ötlete volt a szétválás és a saját tűzoltóegyesület alapítása, amelynek én lettem az elnöke, Kaufmann Ferenc a parancsnoka, Gergics István pedig a pénztárosa. 1992-ben jegyezték be az egyesületet. Grüll János polgármester szorgalmazta, hogy az önkormányzat vásároljon a kőszegi egyesülettől egy használt Zukot. Utána adódott pénzkereseti lehetőség is: a határnyiladék és a határjelek körüli tisztítási munka elvégzése – idézi fel a parancsnok.

Magyarország nyugati határvidékén évente egyszer határkőtől határkőig meg kellett tisztítani egy egyméteres sávot. Peresznyének 6,7 kilométeres határszakasza van, természetesen elvállalták a tisztítását, cserébe komoly összeget kaptak az államtól. Felújították a szertárt, használt védőöltözetet, szakfelszerelést vásároltak, és folyamatos fejlődés kezdődött. Az évek alatt megszépült a szertár, a Zuk helyett a mentőszolgálattól egy leselejtezett mentőautót vettek, melyet tűzoltóautóvá alakítottak át. Később a határnyiladék-tisztítás jogát más szervezet kapta meg. Az anyagi kiesést pályázatokkal pótolták, és az önkormányzat is támogatta az egyesületet. A 130 éves jubileumra a Mischendorfi Önkormányzat és Tűzoltó Egyesülettől oltóvíz szállítására is alkalmas tűzoltókocsit vásárolt az önkormányzat.

 

A rendelkezésre álló erőforrások és eszközállomány alapján az 1. együttműködési kategóriába tartoznak: gépjárművük alkalmas a tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges szakfelszerelések, kétezer liter oltóanyag, tűzoltó személyzet szállítására. Áramfejlesztő, motorfűrészek, tűzoltószivattyú, defibrillátor is van a csörlővel is ellátott járműben – mindez a pályázatokon elnyert összegeknek köszönhetően. – Huszonnégy tagú az egyesület, a rutin, a tapasztalat alapján tí­zen bármikor bevethetők, aktívan részt vesznek a vonulásban. A 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot eddig 14 tagunk végezte el. Fiatal a csapat: 18 és 45 év közöttiek, 58 évesen én vagyok a legidősebb – mondja Orbán Gyula.

2019 előtt évente 5-6 alkalommal vonultak, az idén eddig 28-nál tartanak. Peresznyén kívül Horvátzsidány, Ólmod, Kiszsidány területére; Csepreg környékén Gyalókára, Undra, Szakonyba, Répcevisre is mennek a bajban. Az idén riasztották már őket melléképülettűzhöz és három közúti balesethez. Komolyabb lakástűz szerencsére nem volt, csak gázszivárgás, a viharban fakidőlések. De mentettek már embert is dögkútból. Emlékezetes az is, amikor szándékos gyújtogatás miatt egy szénatároló égett Peresznyében. A legutolsó káresetnél villámgyorsan indultak az autóval – 11 perc alatt Szakony túlsó felén voltak.

Orbán Gyula erősségükként említi, hogy ha valakinek újító ötlete van, azt végrehajtják, legyen szó szertárbővítésről – az idén megújult a szertár a Magyar falu programban – vagy reflektorbeszerzésről.

Szívvel-lélekkel tűzoltók a peresznyei önkéntesek. Parancsnokuk távlati célként azért megemlíti: a mostani légfékrendszerű Steyr tűzoltóautó mellé beszereznének egy kisebb járművet is, szívesen vennék ehhez a mentők vagy a rendőrség támogatását. Többen rendelkeznek a megfelelő jogosítvánnyal, és gyorsabban odaérnének a kárhelyszínekre, ami az egyik legfontosabb szempont.

Kiemelt képünkön: A peresznyei önkéntes tűzoltók csapata. Távlati céljuk, hogy a mostani légfékrendszerű Steyr tűzoltóautó mellé beszerezzenek egy egy kisebb járművet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában