Adatgyűjéts

2020.12.09. 07:00

Látott már nutriát Vas megyében?

A pézsmapocok és a nutria előfordulásáról gyűjt adatokat az Őrségi Nemzeti Park (ŐNP), amely a lakosság segítségét is kéri.

Merklin Tímea

Fotó: Pixabay

Generális adatgyűjtést kezdeményeznek ezekről a megyénkben újszerű és idegen honos fajokról, és mivel valószínűleg segítség nélkül csak kevés adatuk lenne ezekről a feltehetőleg nem túl gyakori állatokról, a vizsgálatukba szeretnék bevonni a vizek partján elő, kiránduló, pihenő Vas megyeieket. Ez a vízhez kötődő, invázióval foglalkozó felmérési módszertan kialakításának első eleme, amelyben a nutria és pézsmapocok csak az első „pilot” faj.

Számos olyan rejtett életmódú faj él körülöttünk, amelyek megpillantásához jócskán kell szerencse, így az ŐNP munkatársai nem mindig észlelik ezen állatokat, hacsak nem keresik őket célzottan. A fokozottan védett vidra mellett ilyenek az amerikai kontinensről származó idegen honos rágcsálók, a nutria és pézsmapocok. Ez utóbbi két rágcsálóról várják az észlelési adatokat; részletek az ŐNP oldalán találhatók.

Kiemelt képünkön: Dél-Amerikából származik a nutria. Erről a rágcsálóról is várják az észlelési adatokat a nemzeti park munkatársai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában