Karrier

2020.12.03. 17:30

A helyi szuperhős – Pintér Zsoltnak fordulatos, gazdag a szakmai útja

Fizika-technika szakos tanárként a szombathelyi főiskolán diplomázott Pintér Zsolt, most ugyanott, ahol tanult, az ELTE SEK szombathelyi kancellári ügyek koordinációs igazgatója. A Digitális Batman mozgalom elindítójaként nem sötét lovag és nem fekete köpenyes igazságosztó. Bruce Wayne és alteregója, Batman szellemében úgy gondolkodik: “Hős akárkiből lehet. Még abból is, aki megnyugtat egy kisgyereket csupán azzal, hogy a vállára terít egy kabátot, és tudatja vele, hogy a világnak még nincs vége.„

Tóth Kata

Pintér Zsolt Karrier interjú ELTE -Sek , 20201126, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szerencsés véletlenek időről időre beleszóltak a sorsa és szakmai élete alakulásába – említi már a beszélgetés elején Pintér Zsolt. Történetét hallgatva, ez kétségtelen, de tény az is, hogy mindig felkészülten fogadta, amikor az élet másik – mint később rendre kiderült –, jobb vágányra terelte. Mindjárt a középiskola-választásnál: – Rumban nőttem fel, és feltett szándékom volt, hogy a Nagy Lajos Gimnáziumban tanulok tovább Szombathelyen. Nem vettek fel, így Sárváron, a Tinódi-gimnáziumban kezdtem az évet. A csalódottságom egy év múlva örömre váltott: máig hálás vagyok a kiváló tanáraimért és osztálytársaimért – meséli az indulásról.

Humán pályára készült, de matematikából is 99 százalékos érettségit írt. Fizikából és magyarból felvételizett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola fizika-könyvtár szakára. Az ambíciót, hogy újságíró, író, költő legyen, egy idő után elengedte. Fizika-technika szak indult csak abban a tanévben, elkezdte, és 1991-ben tanárként végzett. – Szakonyba mentem tanítani két fiatal kollégámmal, és mindjárt tíz kisdiák osztályfőnöke lettem. Négy év múlva megszűnt az iskola, ezt akkor jelnek éreztem, és teljesen más szakmai irányba fordultam. Egy könyvelőirodában folytattam, közben a zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán tanultam, vállalkozási szakirányon diplomáztam 1997-ben.

Fél éven belül az üzleti szférába került: az olasz tulajdonú Plati Hungary Kft. adminisztrációs igazgatója lett. A gazdasági, személyügyi és informatikai területért felelt, a vállalatirányítási rendszer bevezetését irányította. 2003-ban az önkormányzati tulajdonú Sárvári Gyógyfürdő Kft.-hez került. A fürdő akkoriban lett kisvárosiból európai hírűvé, 2 milliárdos fejlesztés valósult meg. Az első ütemben az ehhez szükséges folyamatok kialakításában komoly szerepe volt Zsoltnak. Két és fél év múlva már Szombathelyen, az Írókéz Kft. gazdasági igazgatói székében ült. Pados Gábor műgyűjtőt, a szombathelyi Irokéz Gyűjtemény és a budapesti acb Galéria tulajdonosát még az egyetemi klubból ismerte. A több telephellyel rendelkező, 120 fős, fiatalos munkakultúrájú kereskedőcégnél a pénzügy és számvitel szakmai felügyeletét látta el. Az új vállalatirányítási rendszer bevezetésének egyik irányítója volt, pályázatkészítéssel is itt kezdett foglalkozni. Később a nyertes pályázatok projektvezetői teendőit látta el, lebonyolításukat menedzselte. 2010-ben szűnt meg a cég, Zsolt útja pedig a versenyszférából egy költségvetési intézményhez vezetett: Sárváron, az Erdészeti Tudományos Intézet (arborétum) gazdasági szervezetének irányításával bízták meg. Ott is közreműködött a pályázatkészítésben, közben éveken keresztül óraadó volt Szombathelyen a Perfekt Zrt.-ben, pénzügytant és adózást tanított.

Annak, hogy 2013-ban váltott prózai okai voltak: – Napi 70 kilométert vezettem Gyöngyösfaluból Sárvárra, és nem szeretek vezetni, valamint kicsik voltak a gyerekek, és többet szerettem volna velük lenni. Egy jó barátom, az akkor alakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági igazgatója projektvezetői pozícióra hívott Szombathelyre abban az időben. Másfél év múlva azonban már a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez tartozó Savaria Egyetemi Központban a szombathelyi műszaki képzést megalapozó, közel 400 millió forint támogatottságú Duálgép projekt pénzügyi vezetője lettem. Egy év múlva a SEK gazdasági, adminisztrációs, üzemeltetési és pályázatokkal kapcsolatos teendőit koordináltam, részt vettem a pályázatok elkészítésében, menedzselésében. 2015 és 2017 között közalkalmazottként az egyetemi központ igazgatója voltam. 2017-ben, már a soproni NymE-től való elválás után, az ELTE égisze alatt az ELTE Pályázati Központjának igazgatóhelyettese.

2016-ban számos nagypályázat jelent meg a felsőoktatás számára – ezek révén több mint 4 milliárd forint került Szombathelyre. Zsolt a rengeteg munkát emeli ki ezzel kapcsolatban és a hatékony együttműködést – a tudományos-szakmai részt Dr. Németh István rektor-helyettes, a pályázatok költségvetését és az adminisztratív hátterét ő dolgozta ki, a SEK oktatóinak közreműködésével. Ezek a pályázatok a közeljövőben zárulnak. Az oktatási infrastruktúra megújítása érdekében az ELTE a szombathelyi kampuszán részben pályázati, részben saját forrásból finanszírozott nagymértékű fejlesztésbe kezdett. Az energetikai korszerűsítések mellett a 21. század igényeinek megfelelő, digitális technikával felszerelt oktatótermek létesültek, fejlesztették a sporttudományi képzéseket szolgáló sportlétesítményeket, laborokat. A tanárképzés fejlesztésére és megújítására, az egészségfejlesztésre szolgáló projektet, a gépészek nagyszerű eredményeit is említi Zsolt, továbbá az országos hírű, sőt nemzetközi figyelmet is kapott mintegy 1 milliárd forint támogatású fényszennyezés-kutatási pályázatot, amely Kolláth Zoltán professzor nevéhez kötődik. Beszélt az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium felújítását támogató projektről is, amihez több ponton is kötődik, hiszen felesége az intézményben tanítónő, gyermekei pedig mindketten ott tanulnak.

Ez év októberétől Pintér Zsoltot az ELTE SEK szombathelyi kancellári ügyek koordinációs igazgatójának nevezte ki Dr. Scheuer Gyula kancellár. A létesítményhasznosítástól az egyetemi központ külső partnereivel történő kapcsolattatáson keresztül, az akadémiai törekvések támogatásáig széles a feladatköre. Most év végén leginkább a hamarosan záruló projektekre koncentrál: fejfájást az okoz, hogy a megvalósítás fontos elemeit a vírushelyzet miatt egyelőre nem tudják a terveknek megfelelő ütemben teljesíteni, „nem tudják rátenni a programokra a koronát”.

Zsolt közel tíz éve egy vállalkozásfejlesztési kft. tulajdonosa is – 162 nyertes pályázatnál tart a cég.

A maradék idejét leginkább szívügyének, a Digitális Batman kezdeményezésnek szenteli. A Covid-járvány első hullámában a kapcsolatrendszerét mozgósította: cégek, sportolók, magánemberek is megmozdultak hívására. Felajánlásaik nyomán több mint 300 nehéz anyagi helyzetben lévő gyerek jutott digitális eszközökhöz, óvatos becsléssel 5-6 millió forint értékben. A mozgalom túlnőtt rajta, mára országos akció. Az amúgy kis cinizmusra is hajlamos férfi hitét visszaadta abban, hogy az emberek a szívük mélyén mégis jók. Az elmúlt kedden a BNI jószolgálati díját vette át a Digitális Batman – együtt a digitális oktatásért – csoport nevében Budapesten. Nemsokára indul a Digitális Batman karácsonyi árverés, amelyben igazi ritkaságok kerülnek kalapács alá. A licit bevételét ezúttal új digitális eszközökre fordítják, amelyeket rászoruló sportoló gyerekek kapnak az edzőik ajánlása alapján. A kérdésre, hogy milyen jövő évet képzel magának, így felel: – Jó lenne újra Körmend – Falco kosármeccsre menni maszk nélkül, eljutni újra Barcelonába meccsre, ugyanazokkal a barátokkal, akikkel egy évvel ezelőtt, és hegyet mászni Ausztriában a családdal. Ha ez így teljesülhet, az azt jelenti, hogy már minden visszatért a normális kerékvágásba. Ebben a háromban minden egyéb kívánságom is benne van.

(Kiemelt képünkön: Pintér Zsoltnak a létesítményhasznosítástól az egyetemi központ külső partnereivel történő kapcsolattatáson

keresztül az akadémiai törekvések támogatásáig széles a feladatköre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában