szennyezés

2020.12.13. 09:28

Újra habzik a Rába – Vajon szennyezőanyag került a folyóba? (Frissítve)

Habzik a Rába – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk, akitől fotót is kaptunk.

Tóth Kata

Forrás: Facebook

Fotó: Mi Rábánk és a környező természet

Frissítés:

14.49

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kérdésünkre azt közölte: az ÉDUVIZIG-től a Rába habzásával kapcsolatos tájékoztatás alapján az illetékes vízügyi hatóság intézkedik a mintavételre, és megkezdi a vizsgálatot.

14.35

Olvasónk a következő választ kapta ma az Országos Vízügyi Igazgatóságtól: „Mindaz, ami a képeken látható –bármennyire is riasztónak tűnik –természetes jelenség. A vízben állandóan jelen lévő felületaktív anyagok és az utóbbi napok kisebb árhulláma által a partról bemosott pollen, por habosodtak fel a part mentén. Nem veszélyes a környezetre és magától megszűnik majd.”

 

Az ismeretlen eredetű és nagy kiterjedésű habzásra a nicki műgátnál figyeltek fel. Miután a Mi Rábánk és a környező természet elnevezésű Facebook-oldalra is felkerültek a fényképek, újabb szemtanúk jelentkeztek, akik azt állítják, Szentgotthárdnál és Alszószölnöknél is hasonló volt szombaton a helyzet. Olvasónk nem késlekedett, azonnal jelezte a problémát az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál. Ők az illetékes Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz irányították. Mint kiderült, a vízügyi igazgatósághoz már korábban eljutott a habzás híre, a gátnál szemrevételezték a habot, a szaga és textúrája alapján azt állapították meg, hogy nem külső vegyi szennyezésből származik.

Bejelentése után miért nem értesítették azonnal a környezetvédelmi hatóságot? Miért nem történik laboratóriumi vizsgálat? – vetette fel olvasónk, aki szerint szennyezés történt, és miután ez az árral levonul, érdemben senki nem tehet semmit, nem lehet megtalálni a kibocsátót. A hozzászólók az ausztriai áradásokkal magyarázzák a jelenséget, és ők is szennyezésről beszélnek: „Zavaros a víz, sáros, hordalékos, és ki tudja, mit engednek bele.” Az osztrák gyárakat is említik lehetséges szennyezőként. Többen tudni vélik, hogy a Rába menti települések szennyvíztelepeiről a folyó áradásakor rendszeresen a Rábába engedik a „mocskot”, a szennyvízkezelés után visszamaradt anyagot. Szerintük most is ez történhetett, csak a mértéke brutális.

A vízügyi hatósági feladatokat a katasztrófavédelem látja el. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál érdeklődtünk az esettel kapcsolatban. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz is eljuttatjuk kérdéseinket.

A Rába habzása Körmendnél:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában