Cigaretta is okozott már bajt

2021.01.06. 14:00

A lakástűz sokszor megelőzhető lenne – A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegezte az elmúlt évet

A vasi tűzoltókat 2020-ban 773 alkalommal riasztották tűzesethez, ezekben 15 ember sérült meg és hárman vesztették életüket – kérésünkre a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegezte az elmúlt évet.

Merklin Tímea

20201213 Szombathely Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy idős nő Szombathelyen, amikor kigyulladt a Károly Róbert utcában az egyik négyemeletes ház harmadik emeleti lakása. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe A képek másnap készültek a házban

Forrás: VN-archív

Fotó: Szendi Péter

A tüzek közül 162 lakóingatlanban keletkezett, és összesen 1840 négyzetméternyi épített területet semmisült meg. A halálesettel végződő tűzeseteket a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálta. Megállapították, ezek egyike sem a dohányzás miatt keletkezett. Ezek szerint nincs vasi eset az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közreadott, tavalyi harminc dohányzás miatti halálos lakástűz között. De a korábbi években történt ilyen a megyénkben is.

A lakástüzek kialakulása 99 százalékban emberi tevékenységre vezethető vissza. A mai napig sok esetért a dohányzás felel – tájékoztatott a vasi katasztrófavédelmi szóvivő, Balogh Eszter.

– Jellemzően hamarabb elalszanak az ágyban dohányzók, mint a cigaretta, ami meggyújtja az ágyat és annak környezetét. Mire felébred az alvó ember, már annyi mérgező füstöt szívott be, hogy sokszor nem lehet megmenteni az életét. Nem kell nagy tűz a halálos tragédiához, elég, ha egy négyzetméteren izzik valami, és füst keletkezik – hangsúlyozta a szóvivő. Amint mondta, ezért lehet hasznos egy füstérzékelő, amely a tűz kialakulásakor jelez, így még a füstmérgezés előtt felébreszti az alvó embereket is. Az elmúlt évben Ostffyasszonyfán is egy ilyen füstérzékelő készülék mentette meg a lakó életét, aki annak sípolására ébredt az éjszaka közepén.

2020-ban dohányzásra visszavezethető tűzeset nem történt Vas megyében, azonban 2019 januárjában a szombathelyi Szent Gellért utcában egy nyolcadik emeleti lakás szobájában lévő berendezési tárgyak gyulladtak meg a cigaretta miatt.

A legtöbb lakástűz napközben keletkezik, hiszen ilyenkor vagyunk a legaktívabbak otthon. Leggyakrabban az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése okoz tüzet. Ezzel kapcsolatban is megelőzési szempontokra hívta fel a figyelmet Balogh Eszter: a régen épült házak tulajdonosainak érdemes szakemberrel megnézetni, hogy a vezetékek ki tudják-e szolgálni az összes műszaki cikket, ami rájuk van kötve. A mosogatógép, a hűtőszekrény, az elektromos tűzhely, a konyhai elszívó, a vízforraló együttes használata túlterhelheti a hálózatot. Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközeink, ha az elosztó, a hosszabbító eldeformálódott a hőmérséklettől, vagy a konnektor környéke fekete, villanyszerelőt kell hívni. A mobiltelefon töltőjét, a hajszárítót, vagy a hajvasalót pedig nem arra találták ki, hogy egész nap feszültség alatt legyen. Elektromos tüzet vízzel csak akkor szabad oltani, ha az égő műszaki cikk már ki van húzva a konnektorból. A legjobb megoldás, ha van otthon egy porral oltó tűzoltó készülék, az biztonságosan használható elektromos tüzekhez is.

Ilyen elektromos meghibásodás okozta a tüzet tavaly októberben Egyházashollóson, ahol egy lakóházhoz épített gazdasági melléképület vált a lángok martalékává.

Sok tűz keletkezik gyertyák, mécsesek használatából, ezért fontos lenne ezeket tűzálló alátétre tenni. Egy szombathelyi tömblakásban is ez okozhatta a lakástüzet még decemberben.

Más esetek a fűtés hibáira vezethetők vissza. Vigyázni kell, hogy a fűtőberendezések közelében ne legyen éghető anyag, mert azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől könnyen lángra kaphatnak. Gyakori példa erre, amikor a kandalló mellett van a tűzifa, a kályha közelében vannak a száradó ruhák, és meggyulladnak. A fűtésből adódó tűzesethez riasztották a tűzoltókat 2020 novemberében egy szombathelyi parkerdei hétvégi házhoz is, amely teljesen leégett és lakhatatlanná vált.

Lakástűzhöz vezethet a sütés és a főzés. A tűzoltók tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy egy-egy étel többet időzik a tűzhelyen vagy a sütőben, mint azt a recept javasolja. A tűzhelyen felejtett olaj meggyulladhat, ezt tilos vízzel oltani, mert az égő olaj ki fog robbanni, és meggyújtja nemcsak a konyhát, hanem az ott tartózkodókat is. Ha a felhevült olaj meggyullad, el kell zárni a tűzhelyet, és le kell fedni az edényt. Tanácsos akár a telefonunkon beállítani az időzítőt, amikorra elkészül az étel, így biztos nem fogjuk sütőben vagy a tűzhelyen felejteni. Egy kőszegi társasház első emeleti lakásának konyhájában keletkezett ilyen tűz a Kelcz Adelffy utcában még tavaly áprilisban.

Kiemelt képünkön: Ebben a szombathelyi lakásban december 12-én az adventi koszorú egyik gyertyája okozta a tüzet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában