fejlesztés

2021.01.12. 11:46

Átadták a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot

A sportfejlesztések terén Szombathely ismét gazdagodott: átadásra került a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum, azaz az Illés Akadémia új épülete a Szarka Zoltán utcában.

Pum András

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Hosszú ideje szerepelt a tervek között, hogy az Illés Akadémia egy korszerű épületbe költözik, ahol a növendékek saját kollégiumban készülhetnek a tanórákra és az edzésekre is. A papírra vetett tervrajzok megvalósítása akkor kezdődhetett el, amikor elkészült a Szombathely és környező településeinek árvízvédelmét szolgáló Dozmati tározó.

-A víztározó által jelentett biztonság garantálása után kezdődtek a munkák – és 2020 karácsonyára elkészült a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrum – mondta Illés Béla, az akadémia alapító igazgatója. – Hat új pálya került kialakításra: ezek közül öt élő-, egy pedig műfüves pálya – utóbbi parafatöltettel készült, ami tartósabb, valamint természetesebb felületű, mint a korábbiak. Az épület négy szintjén összesen nyolc öltöző, korszerűen felszerelt konditerem, masszázsszobák, élettani adatokat elemző helyiség és orvosi szobák szolgálják a növendékeket.

A 2020/2021-es szezonban 139 tanulója van az akadémia nyolc korosztályának – a nem helyiek pedig ezen a héten beköltözhetnek a felsőbb szinteken található kollégiumba: 55 db kétágyas szoba várja őket. Az oktatótermek és közösségi helyiségek mellett a szakmai stáb – szakedzők, elemzők, erőnléti trénerek, egyéni képzők, scoutok – részére irodákat, valamint tárgyalókat is kialakítottak.

Az Illés Akadémia 2020-ban 13 játékost adott az utánpótlás-válogatottakba a jelenlegi növendékek közül, míg Schäfer András – Kovács István és Ugrai Roland után – harmadikként a szombathelyi intézményből bemutatkozhatott az Európa-bajnokságra kijutó nemzeti csapatban.

-Kétezerhúsz eleje óta a szombathelyi Illés Akadémia tagja annak a tíz egyesületnek, amelyek államilag elismert akadémiaként dolgozhatnak a labdarúgásban. A 15-19 éves növendékek fejlődésének záloga az a munka, amit itt helyben megvalósítunk. A hozzánk érkező gyerekek három középiskola közül választhatnak – Herman Ottó Technikum, Nagy Lajos Gimnázium és Kölcsey Ferenc Gimnázium – és immáron a saját kollégiummal még inkább egyszerűsödik a logisztikai feladatunk. Ez az infrastrukturális fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy újabb növendékek kerüljenek az akadémiáról a Szombathelyi Haladásba, így a felnőtt labdarúgásba – fejezte ki reményét Illés Béla.

Mint arról korábban beszámoltunk, a komoly, minőségi fejlesztés 5.9 milliárd forintos állami forrásnak köszönhetően valósult meg.

Előzmény:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/komoly-fejlesztesek-az-illes-akademian-uj-palyak-oltozok-klubepulet-kollegium-epul-szombathelyen-2958577/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában