Gyász

2021.01.28. 07:58

Búcsú Benditől – A pannonhalmi bencés diák kitűnőre vizsgázott az előre hozott égi érettségin

Hétvégén elhunyt Sajben Solt Bendegúz pannonhalmi bencés diák. A fiatalember tüdőtranszplantációra várt, a gyógyulását olvasóink is támogatták lapunk alapítványa, a Jóakarat hídja közreműködésével.

kisalfold.hu/vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Bendi hősiesen küzdött a súlyos betegséggel, családja mellett most osztálytársai is búcsúznak tőle. „2020A osztály, vigyázz! A Jóistennek tisztelettel jelentem, az osztály létszáma 33, nekünk örökre hiányzik: Bendi” – írták barátai a Pannonhalmi Bencés Gimnázium honlapján. Bendi négy és fél évig élt Szent Márton hegyén, a 11. évfolyam második félévétől kötötte ágyhoz az egyre erősebben jelentkező kór.

A szombathelyi fiatalember visszaköltözött Vas megyébe, ám a kapcsolatot tartotta osztálytársaival, a pannonhalmi diákközösséggel. A kisalföld kollégáival, Gülch Csabával és Vida-Szűcs Imrével, aki szintén a patinás bencés gimnázium diákja volt, többször váltott üzenetet, legutóbb tavaly ősz végén. Bendi akkor azt írta: jó a közérzete, nem aggódik a jövő miatt.

Sajben Solt Bendegúz négy és fél évet élt Szent Márton hegyén, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Diáktársai és tanárai is gyászolják a fiatalembert, aki példaadó türelemmel viselte betegségét.

Az életvidám, 19 éves fiatalember hitt abban, hogy a tüdőtranszplantáció segít az állapotán és felépülhet. Egy éve arról beszélt a kisalföld.hu-nak, hogy „normális életet szeretne élni”, s előre is tekintett. Bendi korábban két sportot űzött, tervezte, hogy újra kosárlabdázhat és síelhet majd társaival. Bakteriális fertőzés azonban megakadályozta, hogy transzplantálható legyen.

Bendinek az is erős motivációt jelentett, hogy befejezze a gimnáziumot és érettségi vizsgát tegyen Pannonhalmán. Erre nem volt lehetősége, de tanárai nem felejtették el a célját. „Az előre hozott égi maturán kitűnőre vizsgáztál becsületből, kitartásból, emberfeletti küzdelemből, igazságérzetből, emberségből” – írták megrendülten.

„Bendi itthagyta földi életét, az örök egészséget választotta. Arra kérem a fiam barátait, hogy ne sajnálkozva, hanem örömmel gondoljanak rá” – mondta édesanyja, Takács Szilvia.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/veget-ert-a-hosies-kuzdelem-elhunyt-sajben-solt-bendeguz-4603642/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában