tél

2021.01.09. 07:00

Hogy senki ne fázzon: Éjjeli menedékhely és kabátok elvitelre

A hétvége meghozta a télies időt, több helyen havazott, és hajnalonta kemény mínuszokra számíthatunk. Az ellátó szervezet kéri, hogy aki fagyoskodó, fedél nélküli embert lát, feltétlenül hívja a krízisszámot, hogy elkerülhessük a tragédiákat.

Polgár, Tersztyánszky Krisztina

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Havazás

Olvasóink péntek reggel a megye számos pontjáról jeleztek hószállingózást. Többek között Körmendről, Sárvárról, Sitkéről, Szaknyérből, Kondorfáról, Ispánkról, Őriszentpéterről, Nádasdról, Katafáról és Rábagyarmatról érkezett hozzánk jelentés a pénteki havazásról. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint a hétvégén már nem várható jelentősebb mértékű havazás, a téli csapadékot hozó felhők nagyrészt péntek délelőttre már lehúzódtak a Bakony és Zalaegerszeg kistérségére. Ahogy mondja, kisebb hószállingózásra megyeszerte számíthatunk a hétvége bármely napján, de ennek mennyisége nem lesz számottevő.

Hideg

A hideg azonban nem kerüli el Vas megyét. A hajnali órákban zúzmarás ködképződésre számíthatunk, a hőmérséklet ekkor akár a –5 Celsius-fokot is megközelítheti. A havas részeken még alacsonyabb, akár –10 Celsius-fokos hőmérsékletre is számíthatunk. A nappali hőmérséklet is fagypont körül alakul, sőt szombaton a zúzmarás köd következtében egész nap fagyhat.

– A jövő héten is hideg, téli idő lesz, a következő esélyünk a hóra a jövő hét közepére várható. Az elkövetkező öt-tíz napban éjszakánként fagyra, napközben fagypont közeli hőmérsékletre számíthatunk – teszi hozzá Pétervári Tibor.

Ne hagyjunk senkit megfagyni!

A hidegre forduló időjárás kapcsán a fedél nélküli emberek ellátását végző FÉHE Kft. arra hívja fel a figyelmet: ne hagyjunk senkit megfagyni! Ha valaki akár Szombathelyen, akár a megye más pontján utcán fekvő embert talál, hívja fel a 06/80/205-165-ös telefonszámot. Ez a szám éjjel-nappal ingyenesen hívható, és a vonal végén olyan szakemberek vannak, akik kimennek a rászoruló emberhez, segítenek rajta, és ha szükséges, akkor beszállítják a hajléktalanszálló éjszakai menedékhelyére.

A kőszegi átmeneti szálláson ilyen ellátásra nincs lehetőség, de ha valaki a hidegben fagyoskodó, hajléktalannak tűnő embert lát, hívhatja a szálló 30/866-7874-es telefonszámát, ahonnan az információt a megfelelő helyre továbbítják.

A hideg időben a rászorulók a megyeszékhelyen több helyen is találhatnak kifüggesztve meleg ruhát, kabátot. Szerkesztőségünknél, a Széll Kálmán utca 40. szám előtt mi is elhelyeztünk munkatársaink és olvasóink adományaiból származó télikabá-

tokat. Akinek szüksége van rá, holnap 11 órától újra választhat, vihet belőlük!

 

Ugyancsak folyamatosan helyez el meleg ruhadarabokat, kabátot, pulóvert, sálat, sapkát, kesztyűt a Nagycsaládos Egyesület a Semmelweis utcai székház Bocskai út felőli kerítésén. Ott reggelenként műanyag zacskókban pékárut is kihelyeznek az egyesület önkéntesei.

Kiemelt képünkön: A Vas Népe Széll Kálmán utcai szerkesztősége előtt is talált kabátot az, aki fázott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában