a postára adás dátuma számít

2021.01.15. 11:03

Idén már nem trükközhet Ungár portálja a helyreigazítási kérelmek átvételével

Úgy tűnik, véget vetett a helyreigazítási kérelem postai átvételével kapcsolatos trükközéseknek a jogalkotó. Január 1-jével ugyanis módosult a polgári perrendtartás ide vonatkozó része, és a postára adás dátumát kell a helyreigazítási igény megküldésének időpontjaként tekinteni.

Tömböly Ágnes

Lapunk is beszámolt arról, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger tavaly nyáron hiába küldte meg 30 napon belül helyreigazítási kérelmét az Ungár Péter budai milliárdos érdekeltségébe tartozó online portálnak, a levélküldeményt csak 14 nap (!) után vették át. Később a portált képviselő Czeglédy Csaba ügyvédi irodája a bíróságon arra hivatkozott: a helyreigazítási kérelem határidőn túl érkezett a szerkesztőségbe, azt ezért sem közölte a portál. A Győri Ítélőtábla októberi jogerős ítéletében már kimondta: „Eltérő jogértelmezés oda vezetne, hogy a sajtószerv egyoldalú magatartásával minden sajtó-helyreigazítási kísérletet meghiúsíthatna csupán azzal, hogy az általa is kockázatos tartalmúnak vélt újságcikkel kapcsolatban a postai értesítést követően a tértivevényes iratot csak a határidő után veszi át”.

Más Vas megyei szerkesztőség hasonló eljárásáról egyébként eddig nem hallottunk.

Most úgy tűnik, a jogalkotó is bezárta a jogi kiskaput, hiszen január 1-jével módosították a polgári perrendtartásról szóló törvény sajtóhelyreigazítási perekre vonatkozó részét – ezt Szendrő-Németh Tamástól tudtuk meg, aki újabb videóbejegyzésben hívta fel a figyelmet a fontos változásra. Az új szabályozás szerint „a határidőt megtartottnak kell tekinteni, ha a helyreigazítás iránti kérelmet legkésőbb e határidő utolsó napján a sajtószerv címére ajánlott küldeményként postára adták.” Vagyis Ungár Péter portáljának szerkesztősége sem élhet vissza a jövőben azzal, hogy csak 14 nap után vagy egyáltalán nem veszik át a helyreigazítási kérelmet tartalmazó leveleket. A civil blogger arra is kitért, az indokolásból az is kiderült, a jogalkalmazói észrevételek miatt módosították a jogszabályt, melynek egyértelmű célja az, hogy ha bárki akár a 30 napos határidő lejárta előtt szembesül azzal, hogy sérelem érte, a helyreigazítási igényét az utolsó napon is jelezhesse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában