Egyszerűbbé válik az ügyek intézése

2021.01.19. 07:00

Így adózunk 2021-ben: egyszerűbb ügyintézés – Szakértőt kérdeztünk a változásokról

Egyszerűbb és átláthatóbb lett az adózási rendszer az új évben életbe lépő változások révén. Csökkent a kisvállalati adó és az új lakások értékesítésére vonatkozó áfa mértéke, ugyanakkor szigorodtak a kata szabályai.

Cseh-Egyed Bernadett

20210118 adóbevallás, Petkovics Anikó, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt érintik az idei év adóváltozásai. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy idén már nem az önkormányzat, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) küldi majd a gépjárműadóról szóló csekket – mondta el érdeklődésünkre Petkovits Anikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. Szólt arról is, hogy átalakul a súlyosan fogyatékos személyek részére járó személyi kedvezmény. Korábban a minimálbér 5 százalékáig igénybe vehető adókedvezmény ez évtől az összevont adóalapot csökkentő kedvezményként vehető majd figyelembe a minimálbér harmadának a mértékéig, így most azok is érvényesíteni tudják ezt a kedvezményt, akiknek korábban a családi kedvezmény miatt nem maradt személyi jövedelemadójuk.

Módosul az online adóelőleg-nyilatkozat szabálya is, 2021-től, ha kifizető az államháztartásról szóló törvény szerint a kincstári számfejtési körbe tartozik, akkor az adóelőleg-nyilatkozatot a NAV a Magyar Államkincstárnak továbbítja. Könnyebbséget jelenthet, hogy a személyijövedelemadó-bevallásban bevallott személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettségre kérhető pótlékmentes részletfizetés feltételei kedvezőbbek lettek: az eddigi 200 ezer forint helyett 500 ezer forintig, és hat hónap helyett 12 hónapra kérhető az szja és szocho egyenlő részletekben történő megfizetése. Egyszerűsíti az adózók életét az is, hogy növekednek az automatikus fizetési kedvezményhez kapcsolódó értékhatárok: eddigi 500 ezer forintról egymillió forintra emelkedik a természetes személyek által évente egy alkalommal, maximum 12 hónapra kérhető automatikus részletfizetés felső határa.

Petkovits Anikó felhívta a figyelmet: az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8000, napi összege 270 forint az új évben. Kiemelte továbbá, hogy tovább bővült az online számlaadat-szolgáltatás, így januártól már a magánszemélyeknek és külföldieknek kiállított számlákról is adatot kell küldeni a NAV-hoz. 2021-től két évig ismét 5 százalékos az adókulcsa az új lakások (lakóingatlanok) értékesítésének, ha azok összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 11 százalékra csökkent. Jelentős változás, hogy egy magánszemélynek csak egyetlen katás jogviszonya lehet, és bizonyos esetekben, bizonyos összeg felett 40 százalékos adót kell fizetni.

– Az adózók számára jelent könnyebbséget, hogy 2021-től már csak a NAV-on keresztül nyújthatók be a helyi iparűzési adóbevallások. A változtatás célja, hogy a több telephellyel is rendelkező vállalkozások számára sokkal egyszerűbb és komfortosabb legyen ez a bevallási kötelezettség – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Jelentősen nő a cigaretta és minden dohánytermék jövedéki adójának mértéke. Bér- és magán-pálinkafőzés évi 86 liter párlatmennyiségig azonban adómentes az idei évtől. Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, így évente másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé.

Kiemelt képünkön: Petkovits Anikó, a NAV sajtóreferense adott tájékoztatást a változásokról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában