gyász

2021.01.08. 07:00

In memoriam Horváth Lajos (1942–2021)

Fotó: Horváth Izabella

Tisztelt egykori és mostani „vácis” közösség! Fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk második igazgatója, Horváth Lajos címzetes igazgató úr, aki 1989-től 2003-ig irányította az intézmény életét, 2021. január 5-én reggel csendesen elhunyt. Sajnos az utóbbi öt évben már nem tudta személyesen látogatni rendezvényeinket, de figyelemmel kísérte a tanévek történéseit. Mindig szeretettel gondolt iskolánkra, a kollégákra, a volt tanítványokra. Nagyon jó ember volt, nagy tapasztalatú, bölcs vezető. Minden gyerek kedves „Lajos bácsija” és minden itt dolgozó kedves „Főnöke”. Igazgatói pályafutása kezdetétől egyaránt törekedett a vácis hagyományok megtartására és új programok, képzések kialakítására. A teljesség igénye nélkül elég, ha megemlítjük a Fiú Énekiskola, a labdarúgócsoportok s a Képzőművészeti Tagozat, majd a Dolgozók Általános Iskolája (későbbi nevén a városi Ifjúsági Tagozat) eredményes működéséért tett törekvéseit. Számos feladatán kívül, hiszen akkoriban egy hatalmas gyermeklétszámmal bíró, több telephelyen működő iskolát kellett hatékonyan irányítania, mindig nagy gondot fordított a szabadidős tevékenységekre. A legkiemelkedőbbek a vándortáborok, a kerékpártúrák, a hegedűtanítás vagy éppen az asztaliteniszezés a tanulókkal.

A tanító végzettségű pedagógusból kiváló, kreatív iskolaigazgató lett, akinek a nevéhez fűződik, hogy iskolánk az egyik legszínesebb arculattal rendelkező, gyerekcentrikusságra törekvő intézmény lett. Nagyon sokat tett a felnőtt közösség fejlesztéséért is, éltető ereje, szervezője volt a rendezvényeknek. Támogatta a kollégák továbbképzési, továbbtanulási céljait, biztatta őket. Megyei nevelési szaktanácsadóként sokat segített a tantestületeknek, osztályfőnöki munkaközösségeknek. Az iskolai tevékenysége mellett aktívan részt vett a városi Gyermekvédő Liga irányításában és a gyermekekkel történő rendezvények, táborok lebonyolításában is. Még nyugdíjasként is vállalt óraadói tanítást az Ifjúsági Tagozaton. Pályafutásának eredményességét számos kitüntetéssel ismerték el, többek között Ifjúságért díjjal, címzetes igazgatói kinevezéssel, Arany emlékdiplomával. Szép dolgokért éltél, és érdemes volt élned!

A Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában