A polgármesterre is kiterjedhet

2021.01.21. 07:00

Közgyűlési vizsgálat indul Nemény asszisztense miatt?

A polgármester felelősségét is érintő vizsgálat kezdeményezését kérte a szombathelyi közgyűlés tagjaitól dr. Szendrő-Németh Tamás. A civil blogger azért fordult a képviselőkhöz, mert dr. Nemény András polgármesteri asszisztense munkaidőben valótlan pártpolitikai tartalmú kommenteket tett közzé az egyik közösségi oldalon, és szerinte a városvezető kibújt az ügy kivizsgálása alól.

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A polgármesteri asszisztens munkaköréhez tartozik-e, hogy a városvezetés álláspontját hangoztató kommenteket tegyen közzé a Facebookon? – a többi között ennek kivizsgálását is kérte a jegyzőtől és dr. Nemény Andrástól még december derekán dr. Szendrő- Németh Tamás.

Az esetről lapunk is beszámolt. A köztisztviselőként dolgozó Gálffy Áron, aki 2019-ben a baloldali választási szövetség önkormányzati képviselőjelöltje volt, november 18-án délelőtt a közösségi oldalon vitázott a bloggerrel, aki arra is rákérdezett, hogy polgármesteri utasításra kommentelget- e munkaidőben Gálffy. Miután erre választ nem kapott, tárcsázta a polgármesteri titkárság számát, ahol Gálffy Áron vette fel a telefont. Miután dr. Szendrő-Németh Tamás bemutatkozott, és kérte, válaszoljon a kérdésére, a polgármesteri asszisztens szó nélkül bontotta a vonalat. Ezért és Gálffy valótlan pártpolitikai utalásokat tartalmazó kommentjei miatt is kérte az ügy kivizsgálását a blogger, aki dr. Nemény András és dr. Károlyi Ákos jegyző " target="_blank" rel="noopener noreferrer">válaszleveleit kedden hozta nyilvánosságra.

A polgármester leveléből azonban nem derült ki, lett-e következménye az esetnek. Mint ahogy az sem, hogy a polgármesteri asszisztens továbbra is facebookozhat-e munkaidejében, illetve azért fizetik-e köztisztviselőként közpénzből, hogy a városvezetés mellett agitáljon. Dr. Nemény András úgy fogalmazott: „A polgármesteri kabinet dolgozói (így Gálffy Áron is) munkaköri feladataikat a hivatal szervezeti és működési szabályzata, a kabinet ügyrendje, illetve a munkakörükre vonatkozó munkaköri leírások alapján látják el.”

A telefonhívással kapcsolatosan a városvezető azt írta: „A szóban forgó telefonhívást a rendelkezésemre álló információk alapján megvizsgálva megállapítottam, hogy annak címzettje nem az önkormányzat és nem is a polgármester, hanem Gálffy Áron mint magánszemély volt, tárgyát tekintve nem a munkavégzéssel összefüggésben érkezett, így azt nevezett dolgozó saját belátása szerint kezelte.”

A civil blogger szerint a polgármester „csak a propaganda sablonválaszait” közölte, és több kérdésére nem felelt. Így például arra sem, hogy Gálffy Áron a polgármester jóváhagyásával teszi-e közzé kommentjeit, mint ahogy arra sem, hogy ez a feladat része-e a munkakörének. A blogger rámutatott arra is: a helyzet azon hivatali dolgozók számára megalázó, akik tisztességesen és kőkeményen végzik munkájukat, miközben a polgármesteri asszisztens kommentelget.

Szendrő videójában hangsúlyozta, megérti, ha az ügyben a polgármester elfogult, ezért levélben kéri a közgyűlés tagjait, kezdeményezzék a történtek kivizsgálását; így azt, hogy Gálffy a jogszabályi és munkaköri előírásoknak megfelelő magatartást tanúsított-e.

Az eljárás dr. Nemény Andrásra is kiterjedhet, hiszen a blogger a képviselőktől kérte annak vizsgálatát is, hogy a polgármester megfelelően járt-e el beosztottjának felügyelete és az ügy kivizsgálása során.

KIRE A LEGBÜSZKÉBB A CSAPATBÓL?

„Kire a legbüszkébb Nemény elvtárs az 50 milliós csapatából?” címmel tette közzé legutóbbi videóbejegyzését dr. Szendrő-Németh Tamás. Ebben utalt a szombathelyi polgármester lapunknak tett nyilatkozatára, miszerint városvezetőként 2020-ból arra a legbüszkébb, hogy nagyon jó csapata van. A blogger sorra vette „a csapat” legismertebb tagjait: Marton Zsolt, dr. Czeglédy Csaba, Farkas Balázs, Molnár Miklós, Koczka Tibor, dr. László Győző alpolgármester és felesége, valamint Németh Ákos tanácsnok 2020-as tevékenysége is terítékre került, nem éppen pozitív köntösben.

Kiemelt képünkön: Elsősorban a baloldali képviselőkön múlik, lesz-e további következménye a városvezetésre nézve egyre kínosabb ügynek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában