A két kezével építi fel újra

2021.01.07. 17:30

Leégett egy ház Egyházashollóson – Alig van már nyoma a tűznek, a bajba jutott családnak a falu is segített

Nem csak ígéret volt, valóban támogatta a település a családot, amelyiknek még tavaly égett le az otthona. Az apa a kezdeti segítség után a két kezével építi új otthonukat, szinte rá sem ismerni a régi falakra.

Tóth Kata

Czepelus Árpádot munka közben találtuk: „Rajtam nem múlik”

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Októberben írtunk arról, hogy tűz keletkezett Egyházashollóson, a Petőfi Sándor utca egyik házának melléképületében. Hiába fékezték meg a tűzoltók hamar a lángokat, az épületben lakó fiatal házaspár és két kisgyermeke otthona teljesen leégett, a lakrészben tartózkodó kétéves kisfiút mentőhelikopter szállította a győri kórházba. Önkormányzati és magánkezdeményezések is indultak a bajbajutottak támogatására. Közvetlenül az eset után gyorssegélyt kaptak, karácsony előtt újabb összeget. Társadalmi munkában két konténert töltöttek meg a helyiek a tűz után maradt használhatatlan tárgyakkal, faanyagot kapott a házaspár, akik minden segítségért nagyon hálásak. A változás az akkori állapotokhoz képest szembetűnő. Kedden délelőtt az édesapát, Czepelus Árpádot munka közben találtuk.

Fotó: Cseh Gábor / VN

– Itt készül az egyik gyerekszoba, ott lesz a másik. Az a szülői háló, ez a konyha, a fürdő és a nappali az étkezővel. Ötvenhárom négyzetméteres volt a régi lakrész, most kilencven lesz. Idén tavaszra terveztük eredetileg a felújítást, bővítést, de a tűz felgyorsította az eseményeket – mondja. A férfi Németországban és Ausztriában dolgozott az építőiparban: homlokzatszigetelést, gipszkartonozást végeztek. Október óta nem utazott vissza, és amíg nem készül el a házzal, nem is megy, ez a terve. Novemberben állt neki az építkezésnek: alapot ásott, lebetonozta, és elkezdte összerakni a szerkezetet, szigetelte az előszobarészt, ideiglenes cserép került a tetőre. A szakértelme megvan, a munka nyolcvan százalékát ő végezte – mondja. Egy vasvári kőműves volt még a segítségére, a vízvezeték-szerelést egy helyi vállalkozó vállalta ingyen, a sógora szerelte a villanyt, jövő héten érkezik a cserépkályhás. A félretett pénzüket a helyreállításra fordították. Még 30-40 négyzetméternyi gipszkartonra lenne szükség, hogy továbbhaladhasson, jegyzi meg csendesen Árpád. – A járólapot már megvettem, a gipszkartonon kívül még szalagparketta kellene a gyerekszobába. Ha elég anyagom van, előbb végzek. Jó lenne legkésőbb május végén, nyár elején beköltözni. Rajtam nem fog múlni, hétfőtől vasárnapig reggeltől estig itt dolgozom.

A felesége, Krisztina megerősíti: előfordult, hogy a férje hajnali negyed 3-ig gipszkartonozott, csak utána feküdt le. A karácsony például villanyszereléssel telt. A gyerekekkel együtt nagyon várják az új körülményeket. Van már látványtervük is a berende-

zésre.

– A tűz óta kiderült, a modem lett zárlatos, az okozta a bajt. A kisfiam hál’ istennek jól van, de az éjszakák még mindig nehezek vele. Tervezünk, gondolkodunk, mi hova kerüljön. Kaptunk bútordarabokat, mosógépet, vettünk gyerekágyat, és ajánlottak fel nekünk a gyerekszobába egy nagyon szép szekrényt, de az sajnos nagy lesz. A szülői hálóba nincs még ágyunk, azt szívesen fogadnánk, és nagy kiadás lesz még a konyhabútor is, mondja. Ha olvasóink segítenének a családnak, írjanak a [email protected] e-mail-címre.

Kiemelt képünkön: Czepelus Árpádot munka közben találtuk: „Rajtam nem múlik”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában