Állami milliók

2021.01.22. 20:00

Már most nagy az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt – Tanácsok a felvételéhez

Nagy az érdeklődés az új otthonfelújítási támogatás iránt, de még sok a bizonytalanság az értelmezését illetően. Családok ezrei gondolkodnak, osztanak és szoroznak mostanság, mindannyian arra keresik a választ: miként juthatnánk az állami milliókhoz.

Cseh-Egyed Bernadett

20210121 lakásfelújítási támogatást igénybevevő család, Benkő Tibor, Benkőné Pass Éva, Benkő Judit és Péter, Nádasd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Nádasdon élő Pass Éváék tavaly tavasszal, a karantén idején döntötték el végleg: 17 éves lányukkal és 7 éves fiukkal kinőtték a házat, belevágnak családi házuk felújításába, bővítésébe, a nyári konyhából még egy szobát és fürdőszobát alakítanak ki. Először úgy tervezték, a falusi csok segítségével fedezik a körülbelül hárommillió forintos beruházást. Közben a kormány bejelentette, hogy január 1-jével elstartol az otthonfelújítási támogatás.

– Úgy döntöttünk, kivárunk, és élünk ezzel a lehetőséggel. Nagyon örülünk, ez hatalmas segítség nekünk. A kivitelezővel már megkötöttük a szerződést, elkészültek a tervek, várhatóan májusban megkezdődik a tényleges munka – mondta el lapunknak az édesanya.

Legalább egytucatnyi Vas megyei családot megkérdeztünk arról, tervezik-e igénybe venni a támogatást. Tapasztalataink szerint többen egyelőre csak gondolkodnak, érdeklődnek a részletek iránt, és még nem döntöttek. Sokan az első visszajelzéseket várják, szeretnék biztosan tudni: megéri belevágni. Mint ismert, a kormány egyszeri, utólagos finanszírozású támogatással segíti a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítását. A felújítás költségeinek ötven százaléka, maximum hárommillió forint igényelhető vissza úgy, hogy a támogatás összege fele-fele arányban tartalmazza az anyagköltséget és a munkadíjat.

Mórocz Andrea pályázati referens lapunknak úgy fogalmazott: ha az alapfeltételek adottak, mindenképpen megéri élni a lehetőséggel. A felmerülő speciális kérdésekkel kapcsolatban forduljunk a Magyar Államkincstárhoz vagy pályázati szakemberekhez.

– Nagyon fontos, hogy a beadás pillanatában kell megfelelni a jogosultság feltételeinek. Azok igényelhetnek, akiknek legalább egy megszületett, örökbe fogadott vagy a 12 hetes magzati létet elérő gyermekük van. Elfogadhatók olyan számlák is, amelyeket akár a gyermek fogantatása vagy születése előtt állítottak ki, de 2021-esek és/vagy 2022-esek legyenek, továbbá feltétel, hogy az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, legkésőbb 2022. december 31-éig igényeljük a támogatást – mondta. Hozzátette: ha most nem állnak fenn a jogosultság alapfeltételei, attól még időközben teljesülhetnek, így ne kedvetlenedjenek el azok sem, akik a jelen pillanatban kiesnének a támogatottak köréből.

Mórocz Andrea elmondta: sokan érdeklődnek a támogatás iránt, van, aki már be is adta az elszámolását. Az első körösök többsége korábban tervezte, vagy az előző év végén neki is állt a munkálatoknak. Tapasztalatai szerint szinte minden támogatható tevékenység szerepel a felújítók palettáján: szigetelés, burkolás, megújuló energiaforrások telepítése, tetőcsere, nyílászárók cseréje, a konyha teljes korszerűsítése, beépítése, kerítésépítés.

A munkálatok az otthonfel­újításhoz kapcsolódó 3 százalékos kedvezményes hitelből vagy lakáscélú felújítási hitelből, babaváró hitelből és személyi kölcsönből is előfinanszírozhatók.

Kisokos kezdőknek

Sok a kérdés a jogosultsággal kapcsolatban. Megkérdezik, hogy első alkalommal igénylik-e a támogatást, nevelnek-e legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket, vagy a magzat betöltötte-e a várandósság 12. hetét. Fontos, hogy az igénylők magyar állampolgárok legyenek, és rendelkezzenek olyan magyarországi ingatlannal, amelyben legalább 50 százalékban tulajdonosok. Kitétel, hogy a lakóhely legalább egy éve a felújítandó ingatlanban legyen, vagy azt egy éven belül vásárolták, vagy született egy éven belül gyermek.

Az igénylőknek köztartozásmentesnek kell lenniük, és legalább az egyiküknek rendelkeznie kell egyéves biztosítási jogviszonnyal. A munkálatokat nem végezheti hozzátartozó, élettárs, olyan gazdálkodó szervezet, ahol az igénylő közeli hozzátartozója dolgozik. A számlák az igénylő nevére szóljanak, és a munkadíjakat vállalkozói szerződés alapján fizessék ki.

Kiemelt képünkön: Benkő Tiborék tavaly döntötték el, bővítik a házukat, az állami támogatás jól jön ehhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában