együttműködés

2021.01.29. 19:56

Megállapodtak: egyetemi turizmus-vendéglátás szak indul Szombathelyen

Turizmus-vendéglátás elnevezésű egyetemi szakot indít az ELTE Társadalomtudományi Kara Szombathelyen; ehhez kötődően az ELTE több régióbéli partnerrel is megállapodást kötött. Pénteken írták alá az együttműködést a Vas Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó Sárvári Turisztikai Technikummal.

Merklin Tímea

20210129 ELTE, szerződés aláírás, Rettegi Attila, Hevér Mihályné, Varga Imre,Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Az egyetem elismeri a Sárvári Turisztikai Centrumban folyó munkát és szakképzéseket; egyenes utat biztosít az ELTE Savaria Egyetemi Központban a továbbtanuláshoz a turizmus-vendéglátás-képzésben – mondta dr. Varga Imre egyetemi docens, az ELTE Társadalomtudományi Karához tartozó Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék vezetője. – Aki továbbtanul nálunk, attól függően, hogy milyen szakképzésben vett részt, annak az egyetemi duális képzésben konkrét tantárgyakat beszámítunk: amiket nagy óraszámban és részletesen tanultak, az alól mentességet kapnak a hallgatók.

A megállapodás további lehetőségeket is tartalmaz: megvizsgálják egymás oktatóinak bevonását a képzéseikbe, a közös képzések, rendezvények kérdéseit. Az egyetemen közgazdász végzettséget kaphatnak a diákok, pénzügyet, számvitelt, menedzsmentet is tanulnak. A duális szak partnerei Nyugat-Dunántúl legnagyobb gyógyfürdői, szállodái, köztük Sárvár, Zalakaros. A járvány a turisztikai szektort nehéz helyzetbe hozta, de pár év múlva felfutó pályára lehet számítani. Hevér Mihályné, a VMSZC Sárvári Turisztikai Technikum igazgatója örömét fejezte ki, hogy a közép- és felsőfokú képzés között erősödik a kapcsolat, és elképzelhető, hogy egy diák egyetemistaként ugyanazon a gyakorlóhelyen folytatja a tevékenységét. Akik az új rendszerben kezdték meg a középiskolát, emelt szintű érettségit fognak tenni a továbbtanuláshoz, amire most Szombathelyen is adódik lehetőség, ami eddig Budapesten, Veszprémben, Győrben volt. Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt a megállapodás kapcsán, hogy ez meggyőző konstrukció a közép- és felsőoktatási intézmények kapcsolatrendszerében, és jó irány a jövőre nézve. A tehetséges diákoknak érdemes a technikumot választani, hiszen sokkal többet tudnak így megtanulni a szakmáról, mint a gimnazisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában