Nusi színes virágai

2021.01.18. 07:00

Nusi a jótékony felajánlásával a pusztacsói SMA-s kisfiú, Noel kezelését támogatja

Egy igazi csupaszív közösségi ember a faluban Vass Annamária Nusi, aki az életét arra tette fel, hogy másokat támogasson. A gyerekkora inspirálta erre, olyan „Mamát” kapott a sorstól, hogy megfogadta: mindent jót viszonozni fog, segít, akinek tud, a maga eszközeivel.

Merklin Tímea

Vass Annamária maszkokat is varrt, közben belevágott a virágkészítésbe: ajándékba adja – és most Noelt segíti

Fotó: Unger Tamás

Vass Annamária, vagyis Nusi – ahogy a Hegyalján ismerik – a Kőszegszerdahelyi Kaméleon Színjátszókör vezetője, amely tizennégy éve működik, tíz éve egyesületként. Sok rendezvényen felléptek a faluban, illetve a környéken (Velemben, Cákon, Kőszegdoroszlóban, Gyöngyösfaluban, Lukácsházán, megfordultak Bozsokon is), vidám paródiákat visznek, mert szeretik megnevettetni az embereket. A Covid idején online táncpróbákat tartanak – a fiatalok mutatják be a lépéseket, amiket meg kell tanulni –, remélik, hogy februártól „élőben” gyakorolhatnak együtt. Egy új koreográfia készül a 2021-es falunapra; szokásosan minden évben új produkcióval lepik meg a közönséget.

Vass Annamária 2019 óta képviselő a helyi önkormányzatban, de addig is mindig ott volt segítőként, szervezőként minden rendezvényen. Ő díszíti tizenöt éve a templomot az ünnepi alkalmakra Mersich Istvánné Borival. Segít az időseknek, bevásárol, elhozza a receptet a gyógyszertárból, ellátja a nehezen gyógyuló sebeket, ha kell, beadja az injekciót. Nem a járványveszély idején kezdte, hanem sokkal korábban. A Mama mellett tanulta meg, aki a nevelőanyja volt, és az utolsó három hónapban éjjel-nappal gondozni kellett.

Vass Annamária maszkokat is varrt, közben belevágott a virágkészítésbe: ajándékba adja – és most Noelt segíti
Fotó: Unger Tamás

– Hatéves voltam, amikor eldobott az édesanyám, intézetbe kerültem. Onnan vett ki a Mama – én így hívtam –, akitől mindent megkaptam. Mellette jó dolgom volt, de hiányzott a szülői szeretet. Az édesapám beteg volt, korán meghalt. Megfogadtam, hogy ha a szüleim nem tudtak engem támogatni, hanem másoktól kaptam segítséget, akkor én is segíteni fogok másoknak. Mindenkiért megteszek mindent, amit tudok – meséli Nusi, aki varrónő volt a kőszegi „cicifixben”, a Ruhaipari Zrt.-nél, de 2010-ben rokkantosították a gerince miatt. Több sérve volt, meg is műtötték, nem tudott visszamenni dolgozni, aztán megszűnt a vállalat.

Időnként úgy beáll a dereka, hogy nem tud mozogni, olyankor rehabilitációs kúrákra jár, teljesen nem gyógyul meg, de utána mindig jobb egy kicsit, egy darabig kitart a hatás.

A Covid-járvány kezdetén is megtalálta a módot, hogy miképpen segíthet: maszkokat varrt a falubeli időseknek, aztán a fiataloknak, több száz került ki a keze alól. Közben pedig rákapott a harisnyavirágok készítésére, mert az interneten látta, milyen szépek, nagy sikere van ezzel, de csak ajándékba adja, nem értékesíti őket. Nyáron kiállítása volt Cákon, a Zenélő udvarban, ahol sokan megcsodálták az alkotásait.

A közelmúltban pedig felajánlotta a munkáját a pusztacsói SMA-s kisfiú, Horváth Noel megsegítésére, a nagynénjével beszélt: cserepes harisnyavirágokat készít, amennyit bír, és mind odaadja, a befolyó összeg pedig a kisgyerek kezelésére megy, ennyivel tud hozzájárulni a gyűjtéshez. 730 millió forint szükséges, hogy Noel megkaphassa azt a kezelést, melynek révén ő is tud majd mozogni, mint más gyerekek.

Nusi az interneten látta meg a harisnyavirágokat, nagy sikere van a sajátjaival is
Fotó: Unger Tamás

– Örülök, ha tudok valamit nyújtani másoknak. Anyám eldobott, de megkaptam az élethez szükséges segítséget – mondja visszatérően a gyerekkori sérülésre.

– A karanténosoknak is segítettem, amikor kellett, vittem friss kenyeret, zsemlét, letettem az ajtóba, becsengettem, meg sem vártam, míg kijönnek. Az idősekhez nemcsak ápolni megyek, hanem beszélgetek is velük, mert arra is nagy szükségük van. Ma neked, holnap nekem – tartja a közmondás; én is kerülhetek bármikor nehéz helyzetbe. Ha ennyit sem tudnánk megtenni egymásért itt a faluban, régen rossz lenne.

Vass Annamária teljesen beépült Kőszegszerdahely életébe, pedig eredetileg nem is idevalósi, Kőszegen lakott 1994-ig. Férjhez ment, és Kőszegszerdahelyen telepedtek le, két gyermeke született, Petra 27, Béla 24 éves. A lánya SM-beteg (sclerosis multiplex), vele is megjárják a hadak útját, időszakonként rengeteg különleges törődést igényel. Mindent megtesznek, hogy ne romoljon az állapota, jelenleg tanítóképző főiskolára jár, úgy néz ki, hogy el is tudja végezni, bíznak benne, hogy tanítani is tud majd.

Mondják a faluban, hogy Nusi kedves személyisége, vidámsága mindenkinek mosolyt csal az arcára, nagyon szeretik és tisztelik. A kő­szegszerdahelyi közösség, aminek az életét szenteli, rendszeresen visszacsatol: elismerik, bátorítják őt új hobbijában, a harisnyavirág-készítésben is, amivel ő megint csak adni akar.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hamarosan-kezeleshez-juthat-a-vasi-kisfiu-4569511/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában