Horvátországba vitték

2021.01.31. 09:53

Óriási összefogás valósult meg – Célba ért a Nardáról és Horvátlövőről indult adomány

Vas és Veszprém megyéből kilenc kisbusznyi élelmiszert, fertőtlenítő-és tisztítószert, ruhaneműt tartalmazó szállítmány indult útnak szombaton a horvátországi Majur községbe, a földrengésben bajba jutott emberek megsegítésére.

Tóth Kata

Fotó: Mohos Géza

Szombat hajnalban Nardáról két, Horvátlövőről három busz indult Horvátországba. A két vasi település és a Veszprém megyei Balatonederics, Lesenceistvánd és Lesencetomaj összefogásával juttattak el adományt a bosnyák határhoz közeli Majur településre. A csoportot dr. Hende Csaba Vas megyei és Fenyvesi Zoltán Veszprém megyei országgyűlési képviselő is elkísérte. A nagykanizsai városháza előtt Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár fogadta a konvojt.

Hende Csabát arról kérdeztük, mit tapasztalt, milyen a helyzet most a földrengés sújtotta településeken.

– Majur felé tartva áthaladtunk a földrengések epicentrumának számító Petrinja városán és más településeken. A pusztítás mértéke meghaladja azt, amit a tudósításokat látva elképzelünk. Nem láttunk épen maradt házat, bedőlt falú, leszakadt tetejű épületet annál többet. A földrengés sújtotta területen 45 ezer sérült épületet tartanak számon. Ezeket a statikus mérnököknek egyenként meg kell vizsgálniuk: felújítás vagy bontás vár rájuk. Csak utána dől el, hogy a kényszerből kiköltöztetett lakóknak mi lesz a sorsuk. Majur községben az emberek 20 százaléka konténerekben lakik. A megrongálódott ivóvíz-hálózat miatt palackos vízre van szükség. Az általunk vitt tartós élelmiszereknek, tisztítószereknek és festékeknek is nagyon örültek – számolt be a képviselő. Számos Vas megyei cég adományozott az útra és bocsátott rendelkezésre járművet.

 

Hende Csaba említette a Renovo Kft.-t, amely nagy mennyiségű festékkel járul hozzá az építkezéshez, a Káosz Használtruha-kereskedést, a MAM-Hungária Kft.-t, amely a buszát adta és csomagolóanyaggal támogatta az akciót, a Robert Trans Bt.-t, amely kisbuszokkal segített, a Toronyi pékség ismét nagy mennyiségű kenyeret adott. Adakozott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és Náraiból Putz Attila is, aki el is kísérte a csapatot. Hozzájárult az akcióhoz a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület, a nardai önkormányzat, a nardai és a horvátlövői horvát nemzetiségi önkormányzat és a Falco Zrt. is; Csercsics Antal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosa konyhabútorokat ajánlott fel. A balogunyomi Mohos Géza nardai születésűként, horvát anyanyelvűként az elejétől támogatja az ügyet – az ő közreműködését is megköszönte a képviselő.

Útjuk utolsó állomásaként Sziszekben (Sisak) jártak, ott Vlado Košić sziszeki püspök fogadta őket. – A püspök hálás, amiért a magyar kormány egy megsemmisült templom felépítését és egy romba dőlt iskola újjáépítését is vállalta a térségben. Valamint, hogy a magyarok, különösen a magyarországi horvátok milyen nagylelkűek a segélyakcióban. Élő kapcsolatban vannak a térség polgármesterei a grádistyei horvátok magyarországi vezetőivel – köztük Glavanics Krisztina nardai polgármesterrel, aki az akció szervezését vezette – mondta Hende Csaba.

Végül kiemelte az együttérző lelkesedést, ami a segélyakciót kísérte. A nardaiak és a horvátlövőiek másodszor mentek a területre, a Pinka-völgyi települések – mint mondta – ismét egy emberként mozdultak meg.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasi-es-veszpremi-telepulesek-kilenc-kisbuszra-valo-adomanyt-vittek-horvatorszagba-4623610/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában