Bokáig jártak a dagonyában

2021.01.05. 20:00

Sárfelhordás miatt forrtak az indulatok Balugonyomban

A Héraháza és a Vadvirág utca lakói valószínűleg nem foglalták imába annak a gazdának a nevét, akinek a gépei az ünnepek előtt földdel terítették be a falu két utcáját.

Gyöngyössy Péter

Tarsoly Alfonz polgármester mutatja: korábban ezen az úton közlekedtek a mezőgazdasági gépek, azonban ezt lezárták

Fotó: Cseh Gábor

Balogunyomban több család életét megkeserítette az a sárfelhordás, ami a cukorrépa betakarítása és kihordása miatt keletkezett a Héraháza és a Vadvirág utcában a karácsony előtti hetekben. Az esős időjárás következtében katasztrofális állapotok alakultak ki.

– Bokáig jártunk a dagonyában, az autóink is mocskosak voltak – meséli Márfi Ernő, az egyik érintett lakó. – Először a gép üzemeltetőjével próbáltam szót érteni. Jeleztük a polgármesternek, a képviselőknek. Aztán, amikor betelt a pohár, felhívtam a 112-t. Írtam egy feljelentést a rendőrségnek. A vállalkozó, bár igyekezett takarítani, és karácsony előtt minden lakónak ajándékcsomagot juttatott, ez inkább visszatetsző volt, mint pozitív gesztus.

Tarsoly Alfonz polgármester mutatja: korábban ezen az úton közlekedtek a mezőgazdasági gépek, azonban ezt lezárták
Fotó: Cseh Gábor

Tarsoly Alfonz polgármester szerint eddig is volt ilyen fajta mezőgazdasági munka a falu határában. – Ezt nem lehet a levegőben végezni – kezdte mondandóját a polgármester. – Az nem életszerű, hogy minden egyes traktor után takarítsanak. Én egyeztettem a gazdával, azonnal orvosolta is a problémát. Letakarította az utat. Le is mosta. Aki vidéken él, ennyit el kell tudni viselni. A gazda nem járta volna körbe a falut a gépeivel, ha a közútkezelő nem zárta volna le betonelemekkel a korábbi héraházi kihajtót. Én voltam a közútkezelőnél többször is egyeztetni, de hivatalosan az az út sajnos nem létezik.

A Magyar Közút NZrt.-nél Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hetekben számos alkalommal találkoztak közlekedésre veszélyes, sárral szennyezett közúti szakaszokkal. Ilyen esetben, ha lehet, helyben felszólítják a szennyezést okozó sofőrt, hogy tisztítsa meg maga után a burkolatot. A közútra való felhajtást megelőzően a kerekekről a jármű vezetőjének a kötelessége eltávolítani a felragadt sarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában