Robika súlyos szívbeteg

2021.01.29. 11:30

Segítsünk, hogy Robikának legyen otthona! – Sok pénzre van szükség a romos celli ház felújításához

Új otthonba szeretne költözni egy család, amelynek legkisebb tagja, Robika, súlyos szívbeteg: ha megműtik, sterilszobára lesz szüksége. Adományával most ön is tehet azért, hogy valóra váljon az álmuk.

Budai Dávid

ehetwhert

Fotó: Szendi Péter

Nehéz sors jutott Kiss Ibolyának és párjának, Iván Róbertnek, akiknek két tartósan beteg gyermekről kell gondoskodniuk. Igaz, a nagyobbik, a Turner-szindrómás Dorina már 21 éves, Robika, a kicsi viszont még nincs három éve, hogy a világon van. Koraszülött babaként látta meg a napvilágot, és sajnos nem minden komplikáció nélkül: nem sokkal születése után kiderült, súlyos beteg, lyukas a szíve. Ibolya életében így megismétlődött az, amit egyszer már átélt, legféltettebb kincse miatt kellett aggódnia és járni orvostól orvosig, hogy az, akit a legjobban szeret, a lehető legjobb ellátást kaphassa.

A kezelések, utazások és a sok-sok gyógyszer, amit Robikának szednie kell, nagyon megterheli a családi kasszát. Saját erejükből reményük sincs arra, hogy elköltözhessenek abból az apró lakásból, ahol most négyen élnek, pedig ez az álmuk. Ibolya és párja hosszú évekig gondoskodott élettársa régóta megözvegyült nagynénjéről, aki pár hónapja meghalt. Halála előtt, hálából, a kis Robikára hagyta a házát. Ebből a nagyjából hatvan négyzetméteres, öreg házból szeretnének egy meleg családi fészket varázsolni, és ami még ennél is fontosabb: Robikának itt sterilszobát kialakítani. Őt ugyanis előbb-utóbb meg kell műteni, ahhoz azonban, hogy otthon lábadozhasson, steril körülményekre van szükség.

– Ez az első, a legszebb szoba lesz az övé, a következő nagyszobából kettő kisebb helyiség lesz, itt a konyha, itt meg lesz a fürdő – vezet végig Ibolya a házon, miközben Robikát egy percre sem tenné le öléből, ám ő egyszer mégiscsak lekéredzkedik és iszik egy nagyot a cumisüvegéből. Elsőre úgy tűnik, tejet, valójában csak tápszert. Nem sokkal azután ugyanis, hogy Robika súlyos szívproblémájával szembesültek, kiderült, hogy a tejre is érzékeny, kénytelen diétázni, speciális tápszert fogyasztani, és ha még mindez nem lenne elég, nyaki izomzat-letapadás és beszédmegkésés miatt heti kétszer gyógytornára, fejlesztésre is járnia kell. Az apró kisember mindezt hősiesen tűri, és éppen olyan dolgok foglalkoztatják, mint kortársait, hová lehet felmászni, hová lehet elszaladni – és hogyan lehet visszamászni anya ölébe.

A ház romos, felújítása mégsem reménytelen, Ibolya hosszasan sorolja a barátokat, akik startra készen várják, hogy végre nekiállhassanak a falak, ablakok rendbetételének. Pénz nélkül persze nem megy ez sem, de Ibolya bízik az összefogásban, ezért arra kéri az olvasókat, ha tudnak, segítsenek, ők mindennek örülnek, legyen az tartós élelmiszer, bútor, építőanyag.

A legboldogabbak akkor lennének, ha az idei karácsonyt már új otthonukban tölthetnék.

Ha úgy érzi, tudna segíteni, a lenti számlaszámra utalhat pénzt, ha bármi mással járulna hozzá Robika és családja boldogságához, a [email protected] e-mail-címen veheti fel a családdal a kapcsolatot. Kiss Ibolya Magdolna Takarékbank Zrt.-nél vezetett bankszámlájának száma: 50453702-10079821. Közleményként írják be: Adomány Robika megsegítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában