Felújítások, átalakítások a kényszerpihenő alatt

2021.01.28. 07:00

Szállók és vendégek a zöld jelzésre várnak

A vendégek már ki vannak éhezve az utazásra, pihenésre. Az év elejétől kezdve egyre több az érdeklődő, sokan követik az ajánlatokat, bíznak a mielőbbi újranyitásban – ezt tapasztalja az általunk megkérdezett szállodatulajdonosok többsége.

Cseh-Egyed Bernadett

20210127 Tóth Csenge recepciós - Hotel Pelikán, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

A turisztikai ágazat a pandémia egyik nagy vesztese, a koronavírus-járvány első és második hullámának kezdetén is gyakorlatilag bezártak a szállodák, utazási irodák. A kormány bértámogatással és a járulékfizetés eltörlésével támogatja a szektort, valamint a november 11-e és december 10-e közötti foglalásokra eső bevételkiesés 80 százalékát megtérítette. Az elmúlt hetekben több szakértő úgy nyilatkozott, optimistán néznek az új esztendő elé, talán túl van a nehezén a szállodai szektor. Vas megyei szállodatulajdonosokat arról kérdeztünk, ők miként látják a helyzetet. Többen arról számoltak be, hogy karbantartási, felújítási munkálatokra, nagytakarításra fordítják a kényszerpihenőt, a Sárvári TDM pedig az online térben igyekezett programokat szervezni az érdeklődők számára. Az egyik utazási iroda vezetője szerint a külföldi nyaralásokkal kapcsolatban még nagyobb a bizonytalanság.

– Semmiféle értesítést nem kaptunk, nincs pontos információnk arról, hogy mikor nyithatunk újra. Bár hozzánk általában az utolsó pillanatban futnak be foglalások, az év elején megszaporodtak a telefonok és az üzenetek, egyre többen érdeklődnek az ajánlataink iránt – mondta Csonka Tamás, az egyik szombathelyi szálloda és étterem vezetője. Hozzátette: volt már rá példa az elmúlt időszakban, hogy üzleti céllal érkező vendégeket fogadtak, de csúcsforgalomban sem laktak öt-hat szobában többen egyszerre.

– A régóta esedékes javítási, karbantartási munkálatok elvégzésére fordítjuk a kényszerpihenőt, átalakítjuk például az éttermi részt, folytatjuk az épület teljes körű felújításának előkészületeit. A jelenlegi semmittevéshez a dolgozói létszámunk magas, a támogatásoknak köszönhetően azonban túlélhető ez az időszak. Nemcsak mi, a vendégek is nagyon várják már az újranyitást, abban bízom, alig győzzük majd a munkát – fogalmazott.

Üzleti célból utazók alig, a csomagajánlatok iránt érdeklődők azonban annál többen vannak – ez a tapasztalat az egyik legnevesebb, négycsillagos büki wellness-szállodában. Németh Noémi igazgatóhelyettes érdeklődésünkre elmondta: az előző évekhez hasonlóan most is elérhetők csomagajánlataik, a nyárra programokkal is készülnek. Januárban emelkedett a foglalások száma, úgy látják: a vendégek nagyon vágynak már a pihenésre, kikapcsolódásra. Bíznak benne, hogy minél előbb megnyithatnak. A kormánytámogatásoknak köszönhetően valamennyi munkatársukat megtartották, az elmúlt hónapokat a régóta tervezett felújítások megvalósítására szánták, például megszépült a szálloda udvara és kibővítették az itt található levendulakertet. A bezárás idejére időzítették az éves karbantartási munkálatokat is, minden és mindenki készen áll tehát az újranyitásra.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője is úgy tapasztalja, egyre több az érdeklődő, elsősorban a fürdő- és szálláshelyek ajánlatait keresik a vendégek. – Sokan tudják már, hova utaznak az újranyitás után, a kérdés a mikor. Nemcsak a vendégek, a szolgáltatók is ki vannak éhezve a nyitásra. Mindenki kíváncsian várja, milyen intézkedésekhez köti majd mindezt a kormány – fogalmazott. Szólt arról is, hogy a szervezet online térben zajló programokkal, játékkal igyekezett megtartani és növelni a Sárvárra utazni vágyók számát. A Nádasdy-vár és a Nádasdy Ferenc Múzeum iránt is nagy az érdeklődés, népszerű a kerékpárkölcsönzés.

Haller Ferenc, a sárvári TDM ügyvezetője: van érdeklődés
Fotó: Pajor András

Németh Gáborné, az egyik szombathelyi utazási ügynökség tulajdonosa úgy tapasztalja: a nyári szezonban reménykednek a pihenni vágyók, de a külföldi utakat illetően még több a bizonytalanság. Lapunknak azt mondta: egységes állásfoglalásra lenne szükség az Európai Unió részéről. Ahogy ajánlataik, úgy érdeklődőik is vannak, mindenki csak a zöld jelzésre vár.

Kiemelt képünkön: Tóth Csenge recepciós a szombathelyi Hotel Pelikánban. Egyre több az érdeklődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában