Az első nap tapasztalatai

2021.01.02. 11:30

Új helyen az orvosi ügyelet Szombathelyen – A „lordok házában” fogadják a betegeket

Az orvosi ügyelet feladatellátását december 31-étől már a szombathelyi önkormányzat látja el. Az első nap tapasztalatairól a két ügyeletes orvost kérdeztük. A váltás zökkenőmentesen sikerült.

Tömböly Ágnes

Dr. Vincze Magdolna gyermekháziorvos ügyeletben

Fotó: Cseh Gábor

Meglepően sokan telefonáltak már a felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet új telefonszámaira az első ügyeleti napon. Talán csak egy-kettő olyan hívás akadt, amit a mentőszolgálattól irányítottak át ide – értékelte az első ügyeleti éjszakát dr. Haklits Györgyi felnőttháziorvos és dr. Vincze Magdolna gyermekháziorvos.

Ismert, december 31-én 16 órakor vette át az orvosi ügyelet feladatellátását a szombathelyi önkormányzat az Országos Mentőszolgálattól. Új helyen, a 11-es Huszár úton, a „lordok házaként” ismert társasház földszintjén fogadják a betegeket. Bár van, amivel még most ismerkednek – így például újdonság a diszpécseri feladat, de ebbe is hamar beletanultak. Megtudtuk, az első éjszaka csendes volt: többnyire tanácsadás miatt telefonáltak főként szombathelyiek, de akadt hívó Gencsapátiból és Vépről is.

Dr. Vincze Magdolna gyermekháziorvos ügyeletben
Fotó: Cseh Gábor

Dr. Haklits Györgyi kitért arra is, hogy míg korábban a külföldön dolgozó magyar állampolgárok közül sokan hétvégén az orvosi ügyeletben szerették volna kivizsgáltatni magukat, addig ez a járványhelyzet óta megszűnt. Ugyancsak „eltűntek” azok a renitens betegek, akik nem figyeltek oda gyógyszerfogyásukra, és állandó patikaszereik felírása miatt keresték az ügyeletet.

Kitértek arra is, hogy az új ügyeleti autót, az elektromos gépjárművet is kipróbálhatták, az éjszaka egyszer kellett helyszínre vonulniuk, vidékre mentek.

Az ügyeletes orvosok kérdésünkre azt is elmondták, várhatóan január 11-e után kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát. A szombathelyi háziorvosok 85 százaléka már igényelte az oltóanyagot – hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában