Elő a túrabakancsot!

2021.01.29. 17:30

Varázslatos vasi tájakon: Őrségi és Kőszeg környéki kirándulóhelyeket ajánlunk

Bár a latyakos, borús időjárás sokakat arra késztet, hogy egész nap ki se bújjanak a meleg szobából, pedig Vas megye tájai ilyenkor is varázslatos arcukat mutatják. A teljesség igénye nélkül őrségi és Kőszeg környéki kirándulóhelyeket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Polgár Patrícia

Nagy Gábor a Kőszegi-hegység nagy ismerője. Falusi turizmussal foglalkozik, gyakran viszi vendégeit is túrázni

Fotó: Unger Tamás

Légrádi Zoltán, az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület elnöke szerint a tél leginkább a gyalogos túrázás ideje. Kevesen bátrak annyira, hogy kerékpárra pattanjanak.

– Amennyiben mégis így tennének, fontos, hogy a biciklit egy rovátkáltabb terepgumival szereljék fel. Ez jobban kiszorítja a nedvességet, ami a felázott erdészeti utakon nagy hasznunkra válhat – tanácsolja az elnök. Mint mondja, az Őrség számos csodát rejt télen is. A kevésbé tapasztalt túrázóknak érdemes a kitáblázott gyalogtúra-útvonalakat választaniuk. Mindenki számára élvezetes lehet a Keresztül a világ közepén nevet viselő útvonal, ami Őriszentpéter és Ispánk környékét öleli fel. A túra négy-öt óra alatt teljesíthető, nincsenek benne nagy szintkülönbségek, viszont rendkívül látványos helyeken, erdőn, mezőn át vezet az út.

Nagy Gábor a Kőszegi-hegység nagy ismerője. Falusi turizmussal foglalkozik, gyakran viszi vendégeit is túrázni Fotó: Unger Tamás

A hét halomra épült Szalafő szerein visz végig a Szerről szerre Szalafőn nevű túra, ami szintén népszerű a turisták körében. Ha már az Őrségben járunk, vétek lenne kihagyni Magyarszombatfa és Velemér környékét, de a Vadása-tó és a Szőcei láprét sem okozhat csalódást a természet kedvelőinek. – Ezek a vidékek csodaszámba mennek télen is. Minden egyes táj más és más arcát mutatja az évszakok váltakozásával. Most csak a fenyők zöldellenek, de ha sikerülne egy kis havat kapnunk hozzá, igazi mesebeli táj képe jelenne meg előttünk – mondja Légrádi Zoltán.

Az Őrség télen is ezer csodát rejt. Képünkön az Árpád-kori veleméri Szentháromság-templom
Fotó: Szendi Péter

Az Őrségben hét, a szomszédos Vendvidéken öt kitáblázott útvonal közül választhat a túrázó. Ezek mellett rengeteg olyan is van, amelyeket turistajelzéssel láttak el, ezek közül is bátran válogathatunk. – Nagyon sok lehetőség adott az egyéni túrázásra, az egyéni mozgásra. Ha ezeket a helyeket választjuk, akkor talán elkerülhető az a tumultus, ami az előző hetekben a Kőszegi-hegységben kialakult. Ebben a vírusos időszakban jobb, ha kerüljük a hasonló helyzeteket. Érdemes ezek helyett kevésbé népszerű és mások által kevésbé ismert helyet választani – ajánlja.

Nagy Gábor egy évtizeddel ezelőtt költözött Bozsokra. Azóta foglalkozik falusi turizmussal, jól ismeri a környéket. Gyakran vezeti vendégeit a helyi népszerű nevezetességekhez. Mint mondja, ezek a látnivalók az év minden szakában gyönyörűek, így a túrázó télen is izgalmas arcát láthatja a tájnak. Hozzáteszi, az Írott-kő méltán az egyik legnépszerűbb célpont a turisták körében, azonban megmászása igényel némi edzettséget. Amit azonban bátran ajánl a kezdő túrázóknak is, az a Kalaposkő, ezt csapatával minden szilveszterkor megmás­szák.

Egész évben érdekes felfedeznivaló a Cáki Műemlék Pincesor, ami, kihagyhatatlan minden idelátogató számára. – Kőszeg környéke is tele van látnivalóval: itt a Trianoni kereszt, a Kálvária és a Csónakázó-tó, Velemnél a Szent Vid-kápolna. Illetve van egy jópofa kilátó Dozmaton – a Krisztina-kilátó –, ami úgy néz ki, mintha fölborult volna. Ide is egy jó kis séta vezet – mondja a túravezető.

Télen is bátran túrázzunk a hegyekben
Fotó: Unger Tamás

Gábor a téli túrázókat néhány tanáccsal is ellátja: – Mivel az egész Kőszegi-hegység palakőzetből áll, az ide készülőknek általában nem kell nagy sárra számítaniuk, télen sem. Jórészt köves a talaj, nedvesebb időben is viszonylag jól megközelíthetők az itteni kirándulóhelyek – mondja. Ami szerinte elengedhetetlen, az egy jó túrabakancs, a hideg ellen pedig egy sínadrág teheti a legjobb szolgálatot. – Ha hó van, jó szívvel ajánlom a futósít. Ezzel könnyedén átszelhetjük a hóval borított túraútvonalakat is: például a bozsoki kastélytól indulva a Sötét-völgyön át fel lehet menni az Írott-kő felé, ami futósível nagyon kellemes kiránduló útvonal – osztja meg velünk a túravezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában