Korrepetálnak, időseket segítenek

2021.02.02. 11:30

A közösségi szolgálat pandémia idején is teljesíthető

Az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele 2011. óta az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítése. Vagyon hogyan alakulnak ennek lehetőségei a koronavírus-járvány idején?

Tersztyánszky Krisztina

20210201 Közösségi szolgálatot online teljestette Szakonyi Kíra Kata, Celldömölk, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó és Kommunikációs Főosztályáról azt a választ kaptuk, hogy a közösségi szolgálat ideiglenes felfüggesztése nincs napirenden. Jelenleg semmi olyan közösségi szolgálat nem lehetséges, amely a védelmi intézkedéseknek ellentmondana, vagy mások egészségét veszélyeztetné. Az Oktatási Hivatal több egyéni tevékenységet javasol, így például a digitális munkarenddel kapcsolatos segítést, mentorálást, a segítő szervezetek és önkormányzatok által kínált lehetőségeket vagy magánszemélynek nyújtott közvetlen segítést.

Dr. Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője arról tájékoztatott, hogy a polgármesteri hivatalban működő szolgálat közreműködő szerepet vállal, kapcsolatban van a legtöbb szombathelyi oktatási intézménnyel. A tapasztalatok szerint a közösségi szolgálat teljesítésének lehetősége a koronavírus következtében számottevően csökkent, mivel a fogadó szervezetek a járvány­ügyi kockázatok mérséklésének érdekében nem, vagy kevesebb alkalommal fogadták a diákokat. A munkák java részét jelentő szociális, kulturális, sport- és szabadidős tevékenységeket nem tartották meg. Az együttműködésben részt vevő fogadó szervezetek száma ezzel együtt mintegy hetvennel nőtt.

Képünkön premontreis végzősök,Szita Virág és Kovács Rebeka társuknak, Farkas Dórának segítenek. Ez is szolgálat. Fotó: Szendi Péter

A Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban az idén végző diákok 95 százaléka már teljesítette a kötelező szociális szolgálatot. Vargáné Kovács Marietta koordinátor azt mondta, arra buzdítják a gyerekeket, hogy a kötelezettségüket az alsóbb évfolyamokon róják le. A pandémia időszakában nehezebb a helyzet, az idősotthonokba például nem járhatnak a diákok, de véradásra szóló meghívót hordtak ki, többen pedig elektronikus formában teljesítik a szükséges órákat.

Szakonyi Kíra Kata és Toldi Dorina kilencedikes diákok például egy vállalkozás megkeresését elfogadva naponta idézeteket töltöttek fel egy weboldalra, így teljesítették az ötven órát.

Véghné Busics Hilda igazgató szerint a premontrei gimnáziumban végző 155 tanuló többsége már az alsóbb évfolyamokon teljesítette az ötven órát. Jelenleg is többen végzik szolgálatukat. Az Oktatási Hivatal útmutatásainak megfelelően több diák végez online korrepetálást, amit szerződés alapján a korrepetált diák iskolája igazol. Óvodai kerti munka és idősek otthoni segítése is szerepel a választékban, amit sok gyerek a lakóhelye szerinti önkormányzattal kötött szerződés alapján végez. Egyedi feladatvégzésre, kertészkedésre, idős lelkész gondozására plébániákon is lehetőségük nyílik a diákoknak. Az igazgatónő azt vallja, nem engednek ebből a kötelezettségből, hiszen a pandémia idején is meg lehet találni a hasznos, de biztonságos megoldást.

Kiemelt képünkön: Szakonyi Kíra Kata már kilencedikben teljesítette a kötelező szolgálatot: idézeteket töltött fel egy weboldalra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában