restaurálás

2021.02.05. 19:42

A templomalapító sírja is megvan Jákon

Megmutatták, hol tart a jáki templom restaurálása. A pénteki eseményen kiderült: a feltárások során az alapító Jáki Nagy Márton sírját és földi maradványait találhatták meg a Szent György-templomban.

Markó Petra

Jáki templom feltárás turisztikaiközpont, Székely János püspök, 20210205, ut, Ják, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A felújítás és az épülő látogatóközpont célja, hogy azt az ősi hitet, mentalitást, ami e mögött az épület mögött ott van, megmutassa az ide érkezőknek – hangsúlyozta dr. Székely János megyés püspök. – Ez az a hit, amely 7-800 évvel ezelőtt az őseink szívében ott volt, amely Európát felépítette és amelynek a szétporladása miatt Európa is szétesőben volt – mondta. Sarkadi Mártonnak, a projekt szakmai vezetőjének összegezéséből kiderült: a belső térben a régészeti feltárás javában tart, az északi mellékapszis tisztítása, restaurálása folyamatban van, elkészült azonban a déli mellékhajó helyreállítása. Úgy restaurálták, hogy ne takarja el teljesen a történelmi maradványokat.

- Amellett, hogy a jáki templom legfőbb rendeltetése az, hogy Isten háza legyen, a beruházás révén tovább is gondolhatjuk a sorsát – emelte ki V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője. – A komplex felújításnak köszönhetően lesz itt egy bemutatótér és egy látogatóközpont is, amivel a turisztika felé lehet nyitni – hangsúlyozta. Mint mondta, a következő európai uniós programban szerepel egy olyan elem a turisztika témáján belül, amely a vallási turizmust célozza meg.

Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy most a jáki templom olyan szintet lépett, ami méltán tart jogot arra, hogy élve ezzel a lehetőséggel az infrastruktúráját tovább lehessen fejleszteni. Mindemellett rámutatott arra, hogy emblematikus jelentősége van ennek a felújításnak abban az időszakban, amikor Nyugat-Európában templomokat becstelenítenek meg, gyújtanak fel, vagy alakítanak át más funkciójúvá.

 

– Jelentős eseményeknek vagyunk most szemtanúi, hiszen ezek a munkálatok és az azt megelőző régészeti feltárások évszázadokon átívelő történelmet tárnak elénk – hangsúlyozta dr. Tóth Ernő, Ják polgármestere. Mint fogalmazott: a mostani munkálatok meghatározzák a patinás település múltját, jelenét és a jövőjét. – A régészeti feltárások igazolták, hogy a templom a jáki ősök csontjaira épült. Sok új információt tudtunk meg a templom múltjáról. Ilyen például, hogy három kripta van a templom aljában, és több száz jáki ős végső nyughelye van itt.

Dr. Papp Ildikó, a feltárást vezető régész a kutatások eredményéről elmondta: nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy megtalálták a templomalapító Jáki Nagy Márton sírját a déli toronyaljban. Valószínűsítik továbbá azt is, hogy a sírépítmény alatt talált, arany ékszerekkel eltemetett női csontváz egy volt a Ják nemzetség tagjai közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában