farsang

2021.02.14. 12:06

Az összes vírus távozzon! – A kiszebábot is elégették Uraiújfaluban a maszkos felvonulás végén

Zörgős, zenés, dalolós farsangi felvonulással búcsúztatták a telet Uraiújfaluban. Biztos, ami biztos, karikás ostorral is segítették az előírt távolságtartást. Kiszebábot is égettek.

Gyöngyössy Péter

Bú, baj, távozzon! Tűnjön el a tél! Összes vírus távozzon! Ilyen és ehhez hasonló cetlik borították azt a szalmából tömött kiszebábot, amit a boszorkánynak öltözött Vassné Csonka Anita cipelt végig a vállán, a szombati farsangi felvonuláson. Mellette egy másféle fekete szemüveges boszit megjelenítő Keszeiné Jancsó Marietta polgármester menetelt aki kitartóan verte a piros lábosát egy fadarabbal. A mintegy 40 fős menet élén csikósnak, öltözött ferfiemberek pattogtatták az ostort. Biztos ami biztos meglegyen a megfelelő távolságtartás. Az egyikük szép alföldi szűrben kezelte a karikást. Mint kiderült, nem véletlenül, mert szokott lovas bemutatókat tartani. – Ha nem lenne a Covid, biztos, hogy valamilyen mulatsággal, bállal folytatódna a felvonulás – tudtuk meg Vassné Csonka Anita közművelődési munkatárstól. – Korábban nem nagyon voltak hasonló farsangi szokások a faluban, de szeretnének ebből hagyományt teremteni. A jákfai végétől végigjárjuk az egész falut. Helyenként megállunk, pogácsát kínálunk.

 

Közben előkerült a pálinkás üveg is, kell egy kis lélekmelegítő a didergető hidegben. A terv az volt, hogy lesz egy hintó is élő zenekarral. A hideg miatt erről le kellett mondaniuk, így egy kisteherautó platójára szerelt hangszóróból szólt a népi muzsika. A menet először Réthy Attila háza előtt állt meg. A komondoros porta gazdája 1974 óta tagja a nicki Fergeteg Táncsoportnak. A felvonulók közül sokan kötődnek a hagyományőrző együtteshez. Az ötvennyolc éves Bedi Tihamér mesélte el, hogy valódi gazdaemberek alkotják az együttes derékhadát. Bár ő sem itt lakik, neki is van földje Uraiújfaluban. Több környező településről járnak a csoportba. Jó ötletnek tartották a farsangi felvonulást, ezért jöttek segíteni. A maszkos menet a falu minden zugába betért és, ha a sok rémisztő jelmez, a fenyegető söprűk, botok, a szilaj dobolás, zörgés, kolompolás nem lett volna elég, a covidos tél elűzéséhez, a felcímkézett kiszebábot el is égették a felvonulás végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában