Versenyképes mérnökök

2021.02.09. 11:30

Eddig összesen száz hallgató végzett az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet duális képzésében

A harmadik évfolyam diplomázott már a 2015-ben indult szombathelyi gépészmérnöki képzésen, velük együtt összesen százan végeztek eddig a szakon. Megkérdeztünk néhány hallgatót.

Merklin Tímea

20210205 ELTE-SEK gépészei és tánarai, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

A most végzettek között 24 diák a BSc, rajtuk kívül öt diák az MSc szintet fejezte be, közülük egy hallgató jelentkezett az ELTE Informatikai Kar doktoranduszképzésébe.

– A végzettek többségükben duális hallgatók voltak, akik főleg a partnercégeknél, illetve Vas megyei iparvállalatoknál helyezkedtek el magas hozzáadott értékű pozíciókban, mint például konstruktőr, terméktervező, folyamatmérnök, minőségirányítási mérnök. Elégedettek a versenyképes fizetésekkel – mondta el dr. Bak Árpád egyetemi docens, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének oktatója. – A cégektől kapott visszajelzések szerint a hallgatóink nagyon felkészültek, megállják a helyüket a munka világában. A duális képzésben a nagyvállalati tapasztalatok megszerzése mellett nem mellékes az sem, hogy az egyetemen korszerű laboratóriumi környezetben tanulhatnak.

Moór Beatrix (23) minőségbiztosítási mérnök lett, a reál beállítottságot otthonról hozta a szüleitől, négy testvéréből kettő szintén műszaki pályát választott. Egyebek között folyamatleírások, munkautasítások aktualizálásával foglalkozik, szervezi a munkafolyamatok szúrópróbaszerű ellenőrzését, segít annak lebonyolításában. Egyelőre nem tervez továbbtanulni az egyetemen, örül, hogy megküzdött a BSc szak kihívásaival, de a vállalaton belül lesznek képzések.

Pap Márton (22) egy másik partnercégnél állt munkába, szintén minőségbiztosítási mérnök, a reklamációk kezelésével, gyártástámogatással foglalkozik. Ennél a vállalatnál volt gyakorlaton, de egy másik területen, úgyhogy még ismerkedik az új feladataival. Az édesapjával szerelgetett gyerekkorában, de a nagybátyja gépészmérnök, ő volt meghatározó a pályaválasztásnál. A duális képzésben nem csalódott. Neki is nagy segítséget jelentett a 3,5 év alatt havonta kapott vállalati juttatás, ami jelenleg 105 ezer forint.

Tóth Kristóf (22) munkába állási folyamata ott tart, hogy bemutatta a szakdolgozatát angol nyelven a cégvezetésnek, amely interjúztatja a hallgatókat, ez alapján döntenek arról, kit milyen pozícióban helyeznek el. Kristóf folyamatmérnök szeretne lenni, akihez gépek, gyártósorok tartoznak, amiket fejleszthetne, megkönnyítve az operátorok munkáját. A gyártástechnológia vonzza. Angol nyelvvizsgája már van, szeretne németül tanulni. A BSc után egyelőre fellélegzett, de ha a munkájához kell, továbbmegy MSc szintre.

Bátorfi János az MSc-n végzett most, felvételizett a doktori iskolába. Intézeti mérnökként helyezkedett el a Savaria Műszaki Intézetben, miután két évig demonstrátorként vett részt az oktatásban, most pedig már egy-két tárgyat tanítani is fog. A gépészmérnöki szakon hőtangyakorlatot fog tartani, a programtervező informatikus szakon besegít a digitális gyártástechnológia oktatásába. Amint a tanulmányai során is látszott, a tehetsége nagy-nagy szorgalommal párosul – eddig 5,5 évet tanult a szombathelyi gépészmérnökképzésben –, kétszer lett az Informatikai Kar kiváló hallgatója, tavaly köztársasági ösztöndíjat kapott, egyszer első lett a temesvári tanulmányi versenyen, az intézeten belüli versenyen egyszer harmadik helyezett lett, egyszer különdíjat kapott. A mentora dr. Szidor György egyetemi docens, anyagismeret-tanár, hozzá hasonlóan egyetemi oktató szeretne lenni, ez az álma: a tanítás, azt a doktori iskola mellett is végezheti.

Kiemelt képünkön: Dr. Bak Árpád, Tóth Kristóf, Papp Márton, Birosz Márton, Bátorfi János György, dr. Andó Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában