tél

2021.02.17. 08:00

Jégszobrokkal telt meg a szurdok

Az elmúlt néhány nap fagyos időjárása egy kis ízelítőt mutatott abból, milyennek kellene lennie a télnek. Bár hó csak mutatóban volt, jégvirág jelent meg az ablakokon, csonttá fagyott a talaj, befagytak a tavak. Megnéztük, milyenné dermedt a Pinka a felsőcsatári szurdokban.

Gyöngyössy Péter

Ahogy a kora tavaszi virágmezők kijelölik a legfontosabb zarándokhelyeket, úgy a télnek is megvannak a maga csodái. Az egyik ilyen hely, amit fagyos időben nem érdemes kihagyni, a Pinka-szurdok, Felsőcsatár határában. A meredek hegyoldalak között kanyargó, sziklás, csobogókkal teli patak minden évszakban szépséges látvány. A kemény fagy viszont jégszobrokba dermeszti mindazt, amit amúgy talán észre sem vennénk.

 

Ott, ahol a víz mozgása megnyugszik, gyorsan befagy, ahol gyorsan mozog, ott még mínusz 10 fokban sem. A csobogókon bizarr jégcsapok alakulnak ki, ahol a víz ráfröccsen egy-egy belógó ágra, fűszálra, egyre növekvő jéggombócok fityegnek. Ahogy a vízszint változik, a part mentén festménynek beillő jégvirágos felületek alakulnak ki. A mélyebb víz iszapjából felfelé törekvő buborékok a jégbe merevednek, kerek foltokkal gazdagítva a befagyott patak látványát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában