Összetartók vagyunk

2021.02.09. 20:09

Köszönet és elismerés az önzetlen segítségért a szlovén kormány nevében

Dr. Helena Jaklitsch, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovének minisztere és dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete látogatott Szlovénia szentgotthárdi főkonzulátusára.

Tersztyánszky Krisztina

20210209 szlovén állami kitüntetések átadása,Dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete Bajzek Gyöngyi, a Magyarországi Szlovének Szövetsége titkára Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetsége alelnöke Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke Dr. Helena Jaklitsch, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke Metka Lajnšček a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja Szukics Marianna, a Porabje hetilap főszerkesztője, Szentgotthárd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Metka Lajnšcek főkonzul köszöntötte a vendégeket. Külön üdvözölte a szlovén nemzetiségi szervezetek képviselőit – Kovács Andreát, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökét, Holecz Károlyt, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökét, Hirnök Józsefet, az MSZSZ alelnökét és Bajzek Gyöngyi titkárt – akik tavaly tavasszal a Hodoš–Bajánsenye határátkelőnél a rábavidéki szlovének nevében arcmaszkokat adományoztak honfitársaiknak. Hozzátette: ezért a gesztusért és a koronavírus elleni küzdelem során tanúsított segítőkészségért a miniszter asszony szeretne a szlovén állam nevében köszönetet mondani és elismerést átadni.

Dr. Helena Jaklitsch köszöntője után így emlékezett: – Majdnem egy évvel ezelőtt egészen szokatlan körülmények között találkoztunk, amikor önök nem léphettek át a határvonalon a mi oldalunkra és mi sem mehettünk át önökhöz Magyarországra. Ez a pillanat mégis olyan szép volt, hogy szerintem mindannyiunk emlékezetében megmarad. Az a pillanat még jobban összekötött minket, mint a szlovén nemzetiséghez tartozókat, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán élünk. Úgy tartottuk helyesnek, hogy a Szlovén Köztársaság és a szlovén kormány nevében is köszönetet mondjunk az önzetlen emberi támogatásért. Ezért is terjesztettük fel mind a Magyarországi Szlovének Szövetségét, mind az Országos Szlovén Önkormányzatot arra az elismerésre, melyet a szlovén kormány adományoz a koronavírussal szembeni küzdelem során tanúsított áldozatvállalásért. Tudom, hogy még nincs vége, hiszen még néhány hét vagy hónap áll előttünk, hogy felülkerekedjünk a járványon, és sikeresen leküzdjük a következményeit. Amikor majd visszatérhetünk a régi kerékvágásba, újra találkozhatunk egymással, nem kell maszkot viselnünk, és láthatjuk egymás mosolyát.

Az elismerés indoklásában ez áll: „Mindkét szlovén szervezet, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és az Országos Szlovén Önkormányzat is, a Covid19 járvány első hulláma által okozott nehézségek és korlátozások – az emberek szabad mozgását és találkozását korlátozó intézkedések, határzárások – ellenére önként nyújtottak segítséget a Szlovén Köztársaságnak, illetve egyes szervezeteknek anyag és védőfelszerelés, illetve arcmaszkok beszerzésében. Tettükkel ismét bizonyították, hogy a szlovénség és a szlovén nemzethez való tartozás nemcsak a határ vonaláig tart, és hogy mi, szlovének, függetlenül attól, hogy hol élünk, szolidárisak, áldozatkészek és összetartók vagyunk.”

Végül a miniszter asszony Szukics Marianna főszerkesztőnek is gratulált a Porabje szlovén hetilap megjelenésének közelgő harmincadik évfordulója alkalmából.

Kiemelt képünkön: Dr. Robert Kokalj, dr. Helena Jaklitsch és Metka Lajnšcek mondott köszönetet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában