A Mol Nyrt. kérte ezt a zöldhatóságtól

2021.02.23. 20:44

Mélyfúrás Őriszentpéteren: az eljárást felfüggesztették

A Mol Nyrt. kérésére a Vas Megyei Kormányhivatal az Őriszentpéter határában levő szénhidrogénipari mélyfúrás előzetes vizsgálati eljárásának szüneteltetéséről hozott végzést. A vizsgálatokat hat hónapra felfüggesztik.

Tersztyánszky Krisztina

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, a Mol Nyrt. kőolaj-, illetve gázkitermelést célzó fúrásokat tervezett a településtől 440 méterre, ehhez kezdték volna meg a vizsgálatokat. Erről tudomást szerezve a településen élők aláírásgyűjtésbe fogtak, amellyel tiltakoznak a mélyfúrás ellen. Őr Zoltán polgármester a város honlapján közzétette az önkormányzat álláspontját, miszerint a helyi építési szabályzatba ütköző, helyi gazdasági érdekeket sértő, településképi szempontból is aggályos és természetvédelmi szempontból sem támogatható tevékenység csak a lakott területtől távolabb, más helyszínen valósítható meg.

Az őriszentpéteri önkormányzat felajánlotta a segítségét abban, hogy a lakossági észrevételeket az engedélyező hatóság felé becsatornázza. Mintegy húszan éltek ezzel a lehetőséggel. A részletesen kidolgozott hivatalos önkormányzati állásfoglalás mellé ezeket a lakossági véleményeket is csatolták, mint ahogy hivatkoztak a helyi lakosok által kezdeményezett petíciónak az eredményére is, amely nagyon erős ragaszkodást mutat a meglévő és megszokott értékekhez, tájképi elemekhez, egyúttal rendkívül erős elutasítottságot jelez az ipari infrastruktúrát telepítő tájképi beavatkozással szemben.

A Vas megyei Kormányhivatal végzését az önkormányzat közzétette Őriszentpéter honlapján. Újabb fejleményként Őr Zoltán polgármester eljuttatta szerkesztőségünkhöz azt a figyelemfelhívást is, amelyet hétfőn dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója küldött meg az önkormányzatnak. A dokumentum nevesítve, a tervezett őriszentpéteri mélyfúrás kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy a védett természeti területek, illetve a Natura 2000 élőhelyek elsődlegesen természetvédelmi célokat szolgálnak, és ekképp közvetlenül az Alaptörvény hatálya alatt állnak. Ennélfogva bármely hatósági engedélyezési eljárásban – így a szóban forgó ügyben is – a védendő közérdek nem a bányászati célok megvalósítása, hanem elsősorban a természet védelme. Azaz a terület védetté nyilvánításának természetvédelmi céljai azok, amelyek következetes érvényesítése a hatóságok alkotmányos kötelezettsége engedélyezési eljárásaik során.

– Megvan a lehetősége, hogy jelentős közérdekre történő hivatkozással szabad utat kaphat a beruházás – fűzte hozzá a fentiekhez Őr Zoltán polgármester. – Azonban érveinkkel véleményem szerint meggyőzően sikerült alátámasztani, hogy a sokak által megkedvelt és szeretett, országos ismertségű Őriszentpéter és az Őrség csendje, békessége és nyugalma is ugyanilyen jelentős közérdek. Az eljárás felfüggesztésének Mol általi kezdeményezése minden esetre biztató jel arra vonatkozóan, hogy a társaság e tekintetben revideálhatja a terveit.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is üdvözölte a felfüggesztés hírét: – Örülök a felfüggesztésnek, mert úgy gondolom, hogy ilyen horderejű döntéseket csak nagyon kiérlelten lehet meghozni, vagy elutasítani. Akár a támogatás, akár az elutasítás mellett letenni a voksunkat csak minden tény pontos ismeretében lehet. Én mint természetvédelemért felelős volt államtitkár különösen tisztán szeretnék látni a dologban. Ez hitelességi kérdés is, hiszen olyan, egymásnak ellentmondó vélemények feszültek itt szembe, amikben jó lenne tisztán látni. Mindenesetre megerősítem, hogy a vita végén is az Őrségben életvitelszerűen lakók álláspontját figyelembe véve fogom kialakítani a véleményemet.

Kiemelt képünkön: Őr Zoltán szerint az Őrség csendje ugyanúgy jelentős közérdeket szolgál, mint a beruházás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában